Įstatymų leidėjai aiškinasi, ar D. Trumpas piktnaudžiavo įgaliojimais, siekdamas Ukrainos pagalbos savo 2020 metų perrinkimo kampanijai ir mėgindamas priversti Ukrainos prezidentą rasti jo politinį varžovą demokratą Joe Bideną kompromituojančios medžiagos.

Tris dienas per viešus posėdžius jie klausėsi liudytojų parodymų apie D. Trumpo šių metų vidurio machinacijas, susijusias su Ukraina.

Demokratai kaltina prezidentą, kad jis siekė Kijevo pagalbos per liepos 25 dieną įvykusį pokalbį telefonu su naujuoju tos šalies vadovu Volodymyru Zelenskiu, taip pat per virtinę bendrininkų, daugelis kurių yra įtakingos figūros D. Trumpo administracijoje.

Prezidentas įšaldė beveik 400 mln. JAV dolerių (360 mln. eurų) vertės karinę pagalbą Ukrainai ir kaip svertą įtikinti Kijevą panaudojo V. Zelenskio norą surengti vizitą į Baltuosius rūmus.

Anot demokratų, planas būtų pavykęs, jeigu ne informatorius, kurio skundas dėl liepą įvykusio prezidentų pokalbio rugsėjo 9 dieną pasiekė Kongresą. Po dviejų dienų karinės pagalbos Ukrainai įšaldymas buvo atšauktas.

„Tai, ką čia matėme, yra daug rimčiau už neįmantrų įsilaužimą į demokratų būstinę“, – sakė Atstovų Rūmų Žvalgybos komiteto pirmininkas, turėdamas galvoje R. Nixono nurodymu 1972 metais surengtą įsilaužimą į Demokratų partijos štabą.

Tas įsilaužimas išprovokavusį vadinamąjį Votergeito („Watergate“) skandalą, dėl kurio R. Nixonas 1974 metais pats atsistatydino, kad išvengtų beveik neabejotinos apkaltos.

„Čia kalbame apie to susitikimo Baltuosiuose rūmuose ir karinės pagalbos kariaujančiai sąjungininkei įšaldymo nepripažinimą. Tai gerokai rimčiau už tai, ką padarė R. Nixonas“, – kalbėjo A. Schiffas.

Tvirti įrodymai


A. Schiffo kalba užbaigė tris dienas trukusį viešų apklausų maratoną, per kurį parodymus davė devyni liudytojai. Praėjusią savaitę apkaltos tyrimo liudytojų apklausos vyko dvi dienas. Per klausymus buvo pateikta daug informacijos, patvirtinančios D. Trumpui metamus kaltinimus.

Demokratai turėtų parengti apkaltos straipsnius – oficialius kaltinimus prezidentui dėl piktnaudžiavimo įgaliojimais, kyšininkavimo ir trukdymo vykdyti teisingumą.

D. Trumpui yra iškilusi grėsmė tapti trečiuoju per visą JAV istoriją prezidentu, kuriam surengta apkalta. Dviem jo pirmtakams pavyko išvengti atstatydinimo per apkaltą: 1868 metais apkalta buvo surengta Andrew Johnsonui, o 1998 metais – Billui Clintonui, tačiau jie abu buvo išteisinti Senate.

Šiuo metu respublikonai kontroliuoja Senatą, todėl mažai tikėtina, kad D. Trumpo apkalta pavyktų.

Trečiadienį JAV ambasadorius Europos Sąjungoje paliudijo, kad D. Trumpas siejo galimą V. Zelenskio vizitą Baltuosiuose rūmuose su Kijevo įsipareigojimu atlikti tyrimą dėl J. Bideno.

Ambasadorius Gordon Sondlandas sakė, kad D. Trumpas buvo nurodęs jam ir kitiems diplomatams dėl Ukrainos politikos atsiskaitinėti prezidento asmeniniam advokatui Rudy Giuliani – asmeniui, neužimančiam jokio posto valstybės tarnyboje.

Kaip pažymi demokratai, Ukraina nėra Europos Sąjungos narė.

G. Sondlandas sakė, kad R. Giuliani reikalavimai Ukrainai surengti tyrimus buvo „ quid pro quo [paslauga už paslaugą] organizuojant prezidento V. Zelenskio vizitą į Baltuosius rūmus.“