D. Trumpo pareiškimas buvo paskelbtas kitą dieną po Karinių jūrų pajėgų sprendimo pradėti procedūrą, dėl kurios Edwardas Gallagheris ir trys kiti jo dalinio nariai gali prarasti savo ženklelius, vaizduojančius erelį, inkarą ir tridantį.

„Laivynas NEATIMS karo kovotojo ir laivyno specialiųjų pajėgų nario Eddie Gallagherio Tridančio ženklelio. Ši byla nuo pat pradžių buvo labai blogai valdoma. Grįžkit prie darbo!“ – per tviterį parašė D. Trumpas.

Liepą 40-metis E. Gallagheris buvo išteisintas pagal kaltinimus, kad 2017 metais nudūrė į nelaisvę paimtą sužeistą džihadistų grupuotės „Islamo valstybė“ (IS) narį, kėsinosi nužudyti kitų civilių, taip pat trukdė vykdyti teisingumą.

Tačiau jis buvo pripažintas kaltu pagal kaltinimą dėl lengvesnio nusižengimo – jog kartu su kitais SEAL nariais fotografavosi su nukauto kovotojo lavonu. Taip pat buvo pažemintas jo laipsnis – nuo štabo laivūno iki vyresniojo seržanto.

Praeitą savaitę D. Trumpas panaikino sprendimą sumažinti E. Gallagherio laipsnį, taip pat suteikė malonę kariui, kurio bylą plačiai nušvietė prezidento atidžiai stebima televizija „Fox News“.

Planuota, kad gruodį susirinkusi SEAL karininkų komisija spręs, ar E. Gallagheris gali likti šiame dalinyje.

Ji turėjo pateikti savo nuomonę JAV karinio laivyno specialiųjų pajėgų vadui, o šis pateiktų rekomendaciją Karinių jūrų pajėgų vadovybei, kurių sprendimas būtų galutinis.

Tačiau dėl D. Trumpo, kuris yra JAV ginkluotųjų pajėgų vyriausiasis vadas, įsikišimas šį procesą gali sutrikdyti.

Praeitą savaitę D. Trumpas panaikino apkaltinamąjį nuosprendį dėl antrojo laipsnio nužudymo, paskelbtą sausumos pajėgų vyresniajam leitenantui Clintui Lorance'ui. Pastarasis buvo nuteistas kalėti 19 metų su teise būti paleistam po šešerių metų už 2012 metais duotą įsakymą kariams šaudyti į motociklu važiavusius tris neginkluotus afganus. Du iš tų civilių mirė.

Prezidentas taip pat suteikė malonę Vest Pointo karo akademijos absolventui Mattui Golsteynui, elitinio JAV sausumos specialiųjų pajėgų („Žaliųjų berečių“) buvusiam nariui, apkaltintam 2010 metais vieno įtariamo Talibano bombų gamintojo tyčiniu nušovimu.