Šis raginimas nuskambėjo baigiantis susitikimų kupinai dienai budistiškame Tailande, kur santarvės tarp religijų ir taikos žinią skelbiantis pontifikas atvyko pirmą kartą.

Iš Tailando Pranciškus šeštadienį išvyks į Japoniją.

82 metų pontifikas į stadioną atvyko vilkėdamas specialiai jam iš tailandietiško šilko nuaustu aukso spalvos arnotu, sveikindamas vėliavėlėmis mojuojančias minias. Kai kurie tikinčiųjų negalėjo sulaikyti džiaugsmo ašarų, išvydę 1,3 mlrd. pasaulio katalikų lyderį.

Į mišias susirinko maždaug 60 tūkst. žmonių. Dalis jų suplūdo į netoliese esantį stadioną, kad galėtų stebėti iškilmingas mišias su giesmėmis dideliuose ekranuose.

Paprastumu garsėjantis popiežius ir šį kartą nevengė paliesti sudėtingų temų.

Daugiausia dėmesio savo kalboje jis skyrė pažeidžiamiems vaikams ir moterims, kuriems reikia pagalbos ir kurie yra „prostitucijos ir žmonių kontrabandos aukos, pažeminti, netekę esminio žmogiškojo orumo“.

Jis taip pat kalbėjo apie narkomanus, migrantus, „išnaudojamus nusidėjėlius ir apeinamus elgetas“.

„Visi jie priklauso mūsų šeimai. Jie yra mūsų motinos, mūsų broliai ir seserys. Neatimkime iš savo bendruomenių galimybės matyti jų veidus, jų žaizdas, jų šypsenas ir jų gyvenimus“, – kalbėjo pontifikas po pamaldų.

Jo žodžiai yra ypač aktualūs šiame regione, kur klesti nekontroliuojama prekyba žmonėmis ir prostitucija.

Daugybę turistų pritraukiančiame Tailande prostitucija yra neteisėta, tačiau sekso industrijoje dirba mažiausiai 300 tūkst. darbuotojų. Manoma, kad dalis jų buvo parduoti, rodo oficialūs statistiniai duomenys.

Nemažai moterų pačios susivilioja šiuo užsiėmimu, nes parsidavinėdamos gali uždirbti iki 10 kartų daugiau nei minimalus darbo užmokestis. Be to, pasak kritikų, korumpuoti valdžios pareigūnai yra linkę ignoruoti šį klestintį verslą.

Anksčiau popiežius Pranciškus pagyrė Tailando pastangas atsikratyti žmonių išnaudojimo ir moterų bei vaikų pavergimo „rimbo“ ir ragino užtikrinti „garbingą“ ateitį pažeidžiamam jaunimui.

Pastaraisiais metais Katalikų Bažnyčią ir pačią sukrėtė vaikų lytinio išnaudojimo skandalai, per kuriuos buvo apkaltinta daugybė dvasininkų.

„Dievo dovana“

Pranciškus yra pirmasis per beveik keturis dešimtmečius pontifikas, apsilankęs Tailande, kur gyvena nedidelė, bet labai dvasinga katalikų bendruomenė, sudarant kiek daugiau nei 0,5 proc. šalies gyventojų.

Praėjusį kartą Tailande 1984 metais lankėsi popiežius Jonas Paulius II.

Vietos gyventojai Pimrapat Panyawattanatikul tai buvo jau antras kartas, kai ji išvydo popiežių gyvai. Prieš 35 metus Jonas Paulius II palietė jos galvą.

Dabar moteris tikisi, kad panašų palaiminimą gaus ir jos motina, su kuria ji laukė prie kelio, kuriuo turėjo pravažiuoti popiežiaus papamobilis.

„Tikras stebuklas, kad mes gavome šias vietas. Mano motina svajojo pamatyti popiežių ir nuvykti į Italiją. Tai – Dievo dovana“, – sakė Pimrapat Panyawattanatikul naujienų agentūrai AFP.

Spalvingos mišios užbaigė įvykių kupiną popiežiaus ketvirtadienio darbotvarkę Tailande. Trečiadienį į Bankoką atvykusį pontifiką sutiko daugybė maldininkų, panorusių nors akies krašteliu išvysti jo kortežą.

Ketvirtadienį popiežius, kaip ir anksčiau Jonas Paulius II, aplankė Tailando budistų lyderį aukščiausiąjį patriarchą Somdejų Phra Maha Muneewongu vienoje garsiųjų auksu dengtų Bankoko šventyklų, kurią prieš 150 metų pastatė vienas šalies karalius.

Dvasiniai lyderiai susėdo pasikalbėti priešais auksu žėrinčią Budos statulą. Aukščiausiasis patriarchas buvo basas ir dėvėjo oranžinės spalvos drabužį.

Popiežius savo ruožtu taip pat nusiavė savo batus.

Kiek anksčiau Pranciškus sakė, kad šis susitikimas „yra draugystės ir dialogo tarp religijų skatinimo svarbos ir būtinybės ženklas“.

Branduolinio ginklo uždraudimas

Popiežiaus apsilankymas sutampa su Siamo misijos – pirmosios popiežiaus misijos už Europos ribų – įkūrimo 350-ųjų metinių minėjimu.

Nors pirmieji krikščionys dabartinėse Tailando teritorijose buvo sutikti skeptiškai, šiandien ten gyvena beveik 400 tūkst. katalikų.

Pranciškus taip pat aplankė Tailando premjerą Prayutą Chan-O-Cha ir karalių Maha Vajiralongkorną. Pastarajam pontifikas padovanojo spalvingą mozaiką, vaizduojančią popiežiaus palaiminimą Šv. Petro aikštėje Vatikane.

Penktadienį popiežius susitiks su Tailando kunigais ir vyskupais, vienoje iš katedrų aukos jaunimui skirtas mišias.

Siekdamas „amoralių“ branduolinių ginklų uždraudimo Šventasis Tėvas šeštadienį išskris į Japoniją, kur apsilankys Hirošimoje ir Nagasakyje – miestuose, ant kurių 1945 metais, baigiantis Antrajam pasauliniam karui, amerikiečiai numetė atomines bombas.

Popiežius, kuris prieš daug metų tikėjosi būti misionierius Japonijoje, ragina uždrausti branduolinių ginklų naudojimą, kurį vadina amoraliu.