Konservatyvioji EPP, pradėjusi Zagrebe dviejų dienų sąskrydį, kovo mėnesį sustabdė V. Orbano partijos „Fidesz“ narystę EPP dėl Vengrijos vyriausybės vykdytos plakatų kampanijos, nukreiptos prieš Briuselį ir imigraciją.

Per tą kampaniją kadenciją baigiantis Europos Komisijos vadovas Jeanas-Claude'as Junckeris ir liberalių pažiūrų JAV milijardierius George'as Sorosas, itin nemėgstamas V. Orbano, buvo kaltinami rezgant sąmokslą užtvindyti Europą migrantais.

Kampanija vėliau buvo nutraukta, o V. Orbanas atsiprašė už EPP partnerių įžeidimą, nors Europos liaudies partijos vadovybė perspėjo, kad to nepakanka.

Šiuo klausimu rengiama EPP vidaus ataskaita, kurią tikimasi baigti gruodį, žurnalistams sakė D. Tuskas.

„Tada pradėsiu labai intensyvias konsultacijas“, – pridūrė kadenciją baigiantis Europos Vadovų Tarybos pirmininkas.

D. Tuskas, trečiadienį oficialiai išrinktas EPP pirmininku, o prieš tai pasakęs aistringą kalbą, kurioje pasisakė prieš populistus ir autokratus, pažymėjo „ketinąs sausio pabaigoje priimti sprendimą šiuo klausimu“.

Komentuodamas Vengrijos lyderio politiką D. Tuskas pabrėžė: „Mano nuomonė yra gana aiški (apie) neliberalią demokratiją, kuri, jei teisingai suprantu, yra pagrindinė Orbano idėja.“

Vis tik jis nurodė, jog EPP vidaus diskusijos dėl „Fidesz“ likimo yra „labai sudėtingas ir keblus klausimas“.

„Negaliu sutikti su kai kuriais politiniais naratyvais ir kai kuriais politiniais sprendimais... kuriems pritaria Orbanas, bet tuo pat metu esame labai artimi draugai ir turime kai ką bendra“, – sakė D. Tuskas.

EPP vienija pagrindines Europos centro dešinės partijas, tokias kaip Vokietijos kanclerės Angelos Merkel CDU ir Prancūzijos Respublikonų partija.

EPP tebeturi didžiausią frakciją Europos Parlamente, bet patiria vis didesnį savo varžovų – per vėliausius rinkimus daugiau vietų laimėjusių ultradešiniųjų, liberalų ir žaliųjų – spaudimą.

Laikinas „Fidesz“ narystės sustabdymas suskaldė frakciją: kai kurie politikai būgštauja, kad V. Orbanas gali sujungti jėgas su tokiais ultradešiniųjų veikėjais kaip Italijos opozicijos lyderis Matteo Salvini.