Per Kongrese vykusius klausymus, kuriuose buvo svarstoma S. Bieguno kandidatūra į valstybės sekretoriaus pavaduotojo postą, specialusis pasiuntinys taip pat paragino Šiaurės Korėją paskirti vesti derybas aukštesnio rango pareigūnus.

„Nėra reikšmingų ar patikrinamų įrodymų, kad Šiaurės Korėja jau priėmė sprendimą atsisakyti branduolinių ginklų“, – sakė S. Biegunas per Senato Užsienio reikalų komiteto posėdį.

„Visgi tebemanome, kad Pchenjanas dar gali jį priimti, – sakė pasiuntinys. – Langas dar neužvertas, tačiau jie turi pasinaudoti galimybe.“

Prezidentas Donaldas Trumpas buvo triskart susitikęs su Šiaurės Korėjos lyderiu Kim Jong Unu, pažadėjusiu imtis veiksmų šalies branduolinei programai nutraukti.

Nors D. Trumpas nekart palankiai atsiliepė apie Kim Jong Uną ir sakė tikįs jo žodžiais, Šiaurės Korėja įvykdė virtinę raketų bandymų, privertusių itin sunerimti Japoniją.

S. Biegunas praėjusį mėnesį Švedijoje susitiko su Šiaurės Korėjos delegacija, tačiau pažymėjo, jog kitapus derybų stalo norėtų matyti aukštesnio rango derybininką.

Pasak pasiuntinio, jis norėtų susitikti su Šiaurės Korėjos užsienio reikalų viceministre Choe Son Hui, kuria pasitiki Kim Jong Unas ir kuri pagal einamas pareigas būtų jo rango derybininkė.

S. Biegunas sakė, kad Choe Son Hui galėtų „sėdėti kitapus derybų stalo ir priimti sprendimus dėl to, kaip įgyvendinti viziją, dėl kurios Singapūre sutarė šalių lyderiai“.

Singapūre 2018 metų birželį įvyko pirmasis D. Trumpo ir Kim Jong Uno susitikimas.

Senatas turėtų pritarti S. Bieguno – daugelį metų Kongrese dirbusio respublikono užsienio politikos eksperto – paskyrimui valstybės sekretoriaus pavaduotoju.

Senatorius Robertas Mendezas, aukščiausio rango demokratas Užsienio reikalų komitete, sakė, kad šis paskyrimas „dar reikšmingesnis“ turint galvoje faktą, kad S. Biegunui gali tekti laikinai eiti ir valstybės sekretoriaus pareigas.

Vis garsiau kalbama, kad valstybės sekretorius Mike'as Pompeo gali greitu laiku atsistatydinti, kad galėtų kandidatuoti į Senatą savo gimtajame Kanzase.

Jei bus pritarta S. Bieguno paskyrimui, jis valstybės sekretoriaus pavaduotojo poste pakeis Johną Sullivaną, paskirtą ambasadoriumi Rusijoje.