„Prezidentas Donaldas Trumpas pasakė: „Aš nieko nenoriu. Man nereikia paslaugos už paslaugą. Noriu, kad [Ukrainos prezidentas Volodymyras] Zelenkis pasielgtų teisingai“. Ambasadorius Gordonas Sondlandas tai paliudijo savo parodymuose ir nekart tai patvirtino šiandien“, – rašoma Baltųjų rūmų spaudos tarnybos išplatintame pareiškime.

„Tai turi būti vienintelė išvada po šios dienos fiktyvių klausymų, ir tai davęs priesaiką pareiškė vienintelis šiuose klausymuose dalyvaujantis žmogus, kalbėjęsis tiesiogiai su prezidentu Donaldu Trumpu“, – pažymima pareiškime.

Anot Baltųjų rūmų, didelė dalis G. Sondlando parodymų buvo susijusi su jo „prielaidomis“. Ambasadorius paliudijo, kad prezidentas „niekada nesakė jam, kad susitikimas Baltuosiuose rūmuose ar pagalba Ukrainai susiję su prezidento V. Zelenskio įsipareigojimu paskelbti viešą pareiškimą“, kad Kijevas pradės antikorupcinį tyrimą dėl D. Trumpo politinio varžovo Joe Bideno ir jo sūnaus.

Baltųjų rūmų nuomone, G. Sondlando liudijimas rodo, kad demokratų kaltinimai „nepagrįsti“ ir tėra „apgailėtinas bandymas“ peržiūrėti 2016-ųjų rinkimų rezultatus.

„Liūdna, kad [Atstovų Rūmų] pirmininkė Nancy Pelosi, [apkaltos tyrimui vadovaujantis Atstovų Rūmų Žvalgybos komiteto pirmininkas] Adamas Schiffas ir visi kiti Atstovų Rūmų demokratai tęsia šį apkaltos farsą, užuot dirbę Amerikos žmonėms, kuriems tariamai atstovauja“, – rašoma pareiškime.

Praėjusią savaitę prasidėjo vieši D. Trumpo apkaltos tyrimo posėdžiai.

Demokratai apkaltos tyrimą prezidento atžvilgiu pradėjo rugsėjo 24 dieną, po to, kai vienas informatorius amerikietis išreiškė susirūpinimą dėl liepos 24-ąją įvykusio D. Trumpo ir Ukrainos prezidento V. Zelenskio pokalbio telefonu.

Pokalbio metu Amerikos lyderis ragino V. Zelenskį inicijuoti antikorupcinį tyrimą D. Trumpo potencialaus varžovo 2020 metų rinkimuose J. Bideno ir jo sūnaus Hunterio atžvilgiu, taip pat atlikti tyrimą dėl tariamo kišimosi iš Ukrainos teritorijos į 2016 metų JAV prezidento rinkimus.