SOHR tvirtino, kad Sirijos režimo karių paleista žemė–žemė tipo raketa pataikė į namų netekusių civilių stovyklą Idlibo šiaurėje, netoli Turkijos pasienio, ir pražudė 15 žmonių, įskaitant šešis vaikus, bei sužeidė dar apie 40.

SOHR teigimu, raketa sprogo netoli moterims skirtos stovyklos dalies.
Tuo tarpu Idlibo provincijos pietuose per Rusijos oro pajėgų antskrydį Maaret al-Numano mieste „šeši civiliai buvo nužudyti, įskaitant keturis vaikus“.

Pasak Didžiojoje Britanijoje įsikūrusios organizacijos vadovo Rami Abdel Rahmano, daug žmonių per atakas buvo sužeisti, kai kurių iš jų būklė – kritinė, taigi tikėtina, kad aukų skaičius dar augs.

Naujienų agentūros AFP fotografas sakė matęs, kaip gelbėtojai iš griuvėsių ištraukia dulkėtą mergaitės kūną ir nunešą jį į greitosios pagalbos automobilį.

Sirijos šiaurės vakarinė Idlibo provincija yra dominuojama „Hayat Tahrir al-Sham“ (HTS) islamistų, kurie anksčiau buvo „Al-Qaeda“ padalinys Sirijoje.

Idlibo provincijos Sirijos prezidento B. al-Assado režimas nekontroliuoja. Valdžia taip pat nekontroliuoja netoli esančių Alepo, Hamos ir Latakijos provincijų dalių.

Šiose teritorijose taip pat veikia ir kitos džihadistų bei sukilėlių grupuotės.

SOHR turi platų šaltinių tinklą Sirijoje, organizacija nustato, kas įvykdė išpuolius pagal naudojamus orlaivius ir ginkluotę.

Nuo balandžio pabaigos iki rugpjūčio pabaigos Idlibo provincijas be perstojo buvo puolama Sirijos vyriausybinių pajėgų, kurias palaiko Rusijos karinis oro laivynas.

SOHR skaičiavimais, per šį laikotarpį žuvo apie 1 000 civilių. Jungtinių Tautų (JT) duomenimis, daugiau nei 400 tūkst. žmonių buvo priversti palikti savo namus.

Rugpjūčio pabaigoje Maskva paskelbė paliaubas, tačiau, tvirtina SOHR, nuo tada buvo vykdomos pavienės atakos, kuriose žuvo dešimtys civilių.

Spalio 22 d. Idlibe pirmą kartą nuo 2011 m. lankęsis B. al-Assadas sakė, kad pergalė prieš džihadistus – esminis veiksnys, leisiantis užbaigti aštuonerius metus trunkantį pilietinį karą.

Sirijos karas pasiglemžė daugiau nei 370 tūkst. žmonių gyvybes, dar milijonai gyventojų buvo priversti palikti savo namus.