Per antradienį vykusius protestuotojų ir saugumo pajėgų susirėmimus netoli sostinės La Paso vienos degalų gamyklos prieigose žuvo mažiausiai aštuoni žmonės, tad nuo praeito mėnesio besitęsiančių neramumų bendras skaičius išaugo iki 32, nurodė pareigūnai.

E. Moralesas, atsistatydinęs lapkričio 10-ąją ir pabėgęs į Meksiką, kaltino Bolivijos saugumo pajėgas vykdant jį remiančių vietos indėnų „genocidą“ ir paragino tarptautinę bendruomenę imtis veiksmų.

Tuo metu vyriausybė anksčiau paskelbė garso įrašą, kuriame esą girdima, kaip E. Moralesas paliepia vienam opozicijos judėjimo nariui toliau blokuoti kelius šalyje.

E. Moraleso šalininkai jau kelias savaites trikdo susisiekimą pagrindiniais keliais, jungiančiais La Pasą ir kitus didžiuosius miestus su žemės ūkio regionais, todėl Bolivijoje pradėjo reikštis didelis maisto ir degalų stygius.

Kalbėdamasi su žurnalistais J. Anez išreiškė viltį, kad laikinosios vyriausybės pasiūlymas, apimantis pastangas pripažinti ankstesnių prezidento rinkimų rezultatus paskelbti negaliojančiais ir įkurti naują rinkimų tribunolą, taps pagrindu kurti „nacionalinį konsensusą“.

Teisingumo ministras Alvaro Coimbra irgi sakė turįs vilties, kad Kongresas „kiek įmanoma greičiau“ priims įstatymą, leidžiantį per 15 dienų paskirti naujus rinkimų tribunolo narius, atsakingus už pakartotinių rinkimų datos paskyrimą.

Panašus pasiūlymas, pateiktas E. Moraleso Judėjimo už socializmą (MAS), buvo persiųstas išanalizuoti Senato komisijai.

J. Anez tebeturi galimybę paskelbti naujus rinkimus prezidentiniu įsaku.

Vašingtone įsikūrusi Amerikos valstybių organizacija (OAS), stebėjusi praeitą mėnesį vykusį balsavimą ir nustačiusi pažeidimų, trečiadienį priėmė rezoliuciją, raginančią Boliviją skubiai surengti naujus rinkimus.

Neramumai Boliviją apėmė, kai E. Moralesas, pirmasis šalies prezidentu tapęs vietos indėnų bendruomenės narys, buvo apkaltintas klastojęs praeitą mėnesį vykusių rinkimų rezultatus, kad užsitikrintų ketvirtąją kadenciją

Praradęs saugumo pajėgų paramą jis atsistatydino ir išskrido į Meksiką.

J. Anez, 52 metų buvusi Senato pirmininko antroji pavaduotoja, praeitą savaitę pasiskelbė laikinąja prezidente, užpildydama vakuumą, paliktą E. Moraleso ir kelių ministrų atsistatydinimo.

Nuo E. Moraleso pasitraukimo jo šalininkai kasdien rengia demonstracijas La Paso ir kelių provincijų miestų gatvėse, reikalaudami, kad J. Anez atsistatydintų.

Jungtinės Tautos, Europos Sąjunga ir įtakinga Katalikų Bažnyčia stengėsi tarpininkauti deryboms tarp J. Anez laikinosios vyriausybės ir E. Moralesui ištikimų opozicijos partijų, kad būtų užbaigtas smurtas.

Vidaus reikalų ministras Arturo Murillo trečiadienį žurnalistams paleido minėtą pokalbio telefonu įrašą, kuriame esą girdėti, kaip E. Moralesas duoda nurodymus Bolivijos opozicijos judėjimo lyderiui.

„Nepraleiskit maisto į miestus. Blokuosime, iš tikrųjų apsupsime [miestus]", - sako įraše girdimas asmuo, kuris, anot A. Murillo, yra E. Moralesas.

Ministras pareiškė, kad toks E. Moraleso paliepimas prilygsta „nusikaltimui žmoniškumui“, taip pat apkaltino buvusį prezidentą „terorizmu“.

„Artimiausiomis valandomis iškelsime dėl to tarptautinę bylą“, – sakė A. Murillo.