„Gantzas informavo Rivliną, kad jam nepavyko suformuoti vyriausybės“, – sakoma laikraščio pranešime.

Šis žingsnis smarkiai padidino tikimybę, kad šaliai teks surengti jau trečius rinkimus per metų laikotarpį.

Šiemet žydų valstybėje parlamentas buvo renkamas jau dukart: balandį ir rugsėjį.

Po balandį įvykusio balsavimo, neatnešusio aiškaus nugalėtojo, R. Rivlinas pavedė vyriausybę formuoti premjerui Benyaminui Netanyahu, bet jis nesugebėjo užsitikrinti daugumos 120 vietų Knesete, todėl teko surengti pakartotinius rinkimus.

Per rugsėjį vykusius rinkimus B. Netanyahu dešinioji partija „Likud“ ir B. Gantzo blokas „Mėlyna ir balta“ surinko apylygiai balsų. Prezidentas vėl pavedė vyriausybę formuoti B. Netanyahu, o jam nepavykus tokia galimybė buvo suteikta B. Gantzui.

Anksčiau trečiadienį, likus kelioms valandoms iki vyriausybės formavimo galutinio termino pabaigos, įtakingas Izraelio politikas Avigdoras Liebermanas, vadovaujantis nacionalistų partijai „Yisrael Beitenu“ pareiškė neparemsiantis nei B. Netanyahu, nei B. Gantzo, šiems atsisakius sudaryti vienybės kabinetą.

Abiejų partijų lyderiai desperatiškai stengėsi susitarti su aštuonis mandatus turinčiu A. Liebermanu, kad išeitų iš aklavietės.

Tačiau buvęs gynybos ministras vengė paremti B. Gantzą, nes jo vyriausybei reikėtų bent nebylaus „Jungtinio arabų sąrašo“ palaikymo, kad galėtų vadovauti, o dešiniųjų vanagas A. Liebermanas yra nusistatęs prieš tokį scenarijų.

Kita vertus, jis kaltina B. Netanyahu tapus žydų ultraortodoksų, sudarančių apie 10 proc. šalies gyventojų, įgeidžių įkaitu. Vienas kontroversiškiausių šios grupės reikalavimų – užtikrinti, kad ultraortodoksai nebūtų šaukiami į privalomąją karinę tarnybą.

A. Liebermanas siekė savosios partijos, B. Gantzo bloko ir „Likud“ vienybės vyriausybės, bet derybos iširo.

„Abu yra atsakingi“ už šalyje susidariusią padėtį, kalbėjo A. Liebermanas, turėdamas galvoje B. Gantzą ir B. Netanyahu.

„Padariau viską, ką galėjau, kad būtų suformuota vienybės vyriausybė, – tęsė jis. – Jeigu būsime nutempti į naujus rinkimus, taip nutiks dėl lyderystės stygiaus.“

Dabar įstatymų leidėjai turės per 21 dieną pasiūlyti prezidentui kandidatą, pajėgų suformuoti daugumą.

Jeigu per šį laiką proveržis nebus pasiektas, treti rinkimai taps neišvengiami.