Dėl išpūstų biudžetų į ES akiratį pateko Ispanija, Portugalija ir Belgija, nors šių šalių vyriausybės vis dar kuria išlaidų planus 2020-iesiems. Į nusižengusiųjų sąrašą taip pat buvo įtrauktos Slovakija, Slovėnija ir Suomija.

ES viešųjų skolų ir deficitų taisyklės, kurias šalys dažnai pažeidžia, yra ypač svarbios euro zonos narystei: šalys, naudojančios euro valiutą, yra prašomos apriboti deficitų išlaidas iki 3 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP), o viešosios skolos neturi siekti 60 proc. BVP.

Briuselis yra ypač susirūpinęs dėl augančios Italijos skolos, kuri augs iki 136,8 proc. BVP – ši skola, neįskaitant Graikijos, yra didžiausia visoje Europoje. Prognozuojama, kad Prancūzijos skola iki 2020-ųjų pabaigos pasieks 98,9 proc. BVP.

Europos Komisijos (EK) viceprezidentas Valdis Dombrovskis sakė, kad Prancūzija, Italija, Belgija ir Ispanija „nepasinaudojo buvusiomis palankiomis ekonominėmis sąlygomis savo viešųjų finansų tvarkymui“.

„2020-aisiais šalys neplanuoja nei reikšmingų fiskalinių pokyčių, nei fiskalinės plėtros“, – pridūrė jis.

Bandant kovoti su skolų augimu, šalių vyriausybėms EK liepia sumažinti ilgalaikes išlaidas, tokias kaip pensijos, arba palengvinti teisėtą žmonių samdymą ir atleidimą iš darbo.

Roma ir Paryžius nesutaria su ES dėl pažadėtų reformų siekio ir turės ateinančiais mėnesiais derėtis su Briuseliu, kad kitąmet galėtų išvengti galimų baudų.

Prieš metus EK pirmąkart atmetė nacionalinį šalies biudžetą – buvo atmesti Italijos išlaidų planai, kuriuos pateikė populistinė dešiniųjų koalicija. Garsiai atsisakiusi nusileisti Europos reikalavimams, Roma vėliau atlėgo ir sutiko sumažinti išlaidas bei viešąją šalies skolą.

„Negalime lyginti šių metų biudžeto derybų su praeitų metų akistata“, – anksčiau šį mėnesį sakė ES ekonomikos reikalų komisaras Pierre'as Moscovici.

Komisaras trečiadienį gyrė perviršį turinčias Vokietiją ir Olandiją už „pirmųjų žingsnių žengimą link ekspansinės fiskalinės politikos“.

Abi šalys kurį laiką patiria spaudimą didinti savo išlaidas, kad būtų paskatintas vangus Europos augimas. „Tai yra puikios naujienos šių šalių ir visos euro zonos augimui“, – sakė P. Moscovici.