„Atidžiai išstudijavusi visas teisinių debatų šalis ši administracija sutinka,... kad Izraelio civilinių gyvenviečių kūrimas Vakarų Krante pats savaime nėra prieštaraujantis tarptautinei teisei“, – sakė M. Pompeo.

Iki šiol JAV politika, bet jau teoriškai, buvo grindžiama 1978 metais paskelbta Valstybės departamento teisine nuomone, kad nausėdijų kūrimas palestiniečių teritorijose prieštarauja tarptautinei teisei.

JAV politikos pasikeitimas gali būti interpretuojamas kaip postūmis Izraelio premjerui Benjaminui Netanyahu, bandančiam išsilaikyti valdžioje nepavykus suformuoti koalicinės vyriausybės.

B. Netanyahu pirmadienį sveikino JAV sprendimą dėl žydų gyvenviečių ir sakė, kad šiuo JAV politikos pasikeitimu „ištaisoma viena istorinė neteisybė“.

„Ši politika atspindi istorinę tiesą, kad žydai nėra užsienio kolonistai Judėjoje ir Samarijoje (Vakarų Krante). Iš tiesų, tai mes vadinami žydais todėl, kad esame Judėjos žmonės“, – sakoma jo pareiškime.

Tuo metu Palestinos Autonomija pasmerkė JAV politikos dėl Izraelio nausėdijų sušvelninimą, kurį pavadino „visiškai prieštaraujančiu tarptautinei teisei“.

Vašingtonas „neturi kompetencijos ar įgaliojimo atšaukti tarptautinės teisės rezoliucijas ir neturi teisės suteikti teisėtumą izraeliečių gyvenvietėms“, sakoma palestiniečių prezidento atstovo Nabilo Abu Rudeinah pareiškime.