Ukraina spaudė Maskvą grąžinti laivus kaip geros valios gestą prieš keturšalį susitikimą Normandijos formatu, kuris turėtų vykti gruodžio 9 d. Paryžiuje.

Pats Kijevas kol kas nepateikė jokio komentaro.

„Lapkričio 18-ąją įvyko trijų Ukrainos karinio jūrų laivyno laivų, kurie 2018 metų lapkritį neteisėtai kirto Rusijos sieną, perdavimas Ukrainai“, – nurodoma Rusijos užsienio reikalų ministerijos pranešime.

Ukrainos karinio jūrų laivyno atstovas agentūrai AFP atsakė: „Mes nekomentuojame šiame etape“.

Praėjusių metų lapkričio pabaigoje jūroje netoli aneksuoto Krymo pusiasalio Rusija apšaudė ir užėmė tris Ukrainos karinio jūrų laivyno laivus bei sulaikė jo įgulos narius. Incidentas įvyko trims Ukrainos laivams plaukiant į Mariupolio uostą Azovo jūroje. Rusija apkaltino Kijevą neteisėtai įplaukus į jos vandenis ir tyčia mėginus išprovokuoti konfliktą.

Trijų Ukrainos laivų užgrobimas buvo rimčiausia konfrontacija tarp abiejų šalių nuo karinio konflikto Rytų Ukrainoje pradžios.

Incidento metu Rusija sulaikė 24 Ukrainos jūreivius, kurie grąžinti į Ukrainą šių metų rugsėjį, Rusijai ir Ukrainai apsikeitus belaisviais.

Pasak Rusijos, laivai buvo konfiskuoti kaip „įrodymas“, bet kadangi tyrėjams daugiau jų nebereikia, laivai galėjo būti perduoti Ukrainai. Vis dėlto Rusijos užsienio reikalų ministerija toliau tvirtino, kad Ukraina padarė „nusikaltimą“, kai nurodė savo jūreiviams vykdyti „provokuojančius veiksmus“.

Paryžiuje įvyks pirmas tiesioginis Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio ir Rusijos vadovo Vladimiro Putino susitikimas.

Jame taip pat dalyvaus Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas ir Vokietijos kanclerė Angela Merkel, penktadienį pranešė Eliziejaus rūmai.

E. Macronas, vadovaujantis tarptautinėms pastangoms pasiekti taiką Ukrainoje, vylėsi viršūnių susitikimą surengti dar rugsėjį, bet dėl kelių kliūčių, pabrėžiančių, kaip sudėtinga išspręsti šį konfliktą, derybas teko atidėti.

Pasak Eliziejaus rūmų, pastaruoju metu per derybas tarp konfliktuojančių šalių buvo padaryta „didelės pažangos“, todėl Kijevas ir prorusiški separatistai galėjo atitraukti pajėgas nuo dviejų Rytų Ukrainos gyvenviečių – Zolotės ir Petrivskės.

Rusų pasieniečiai pernai lapkritį sulaikė Kerčėje ukrainiečių vilkiką „Jany Kapu“ ir šarvuotus katerius „Berdiansk“ ir „Nikopol“, vykusius iš Odesos į Mariupolį.

Rusų Federalinė saugumo tarnyba (FSB) šį incidentą pavadino provokacija. Rusija taip pat teigė, kad Kijevas deramai nepranešė Maskvai apie Ukrainos karinių laivų manevrus Kerčės sąsiauryje.

Ukrainiečių valdžios teigimu, Rusija pažeidė tarptautinius susitarimus dėl laivybos Azovo jūroje.

24 ukrainiečių jūreiviams, įskaitant du Ukrainos saugumo tarnybos (SBU) pareigūnus, buvo iškelti kaltinimai dėl „neteisėto sienos kirtimo“.

Sulaikyti jūrininkai į Ukrainą grįžo rugsėjo 7 dieną, Rusijai ir Ukrainai apsikeitus kaliniais.