Anksčiau pažadėję nacionalizuoti geležinkelius, pašto pristatymą bei vandentiekio firmas, leiboristai nori, kad valstybė perimtų ir telekomunikacijų bendrovės BT turtą, susijusį su plačiajuosčiu ryšiu.

„Internetas tapo itin svarbi mūsų gyvenimo dalis. Jis atveria galimybes darbui, kūrybiškumui, pramogoms ir draugystei, – sakė leiboristų lyderis Jeremy Corbynas. – Tai, kas kažkada buvo prabanga, dabar yra būtina paslauga.“

„Štai kodėl šviesolaidinis plačiajuostis [internetas] turi būti viešoji paslauga, suartinanti bendruomenes, kuria gali naudotis visi vienodai, visus įtraukiančioje ir tarpusavio ryšius palaikančioje visuomenėje“, – pažymėjo J. Corbynas.

Tačiau ministro pirmininko Boriso Johnsono Konservatorių partija tai pavadino „iliuziniu planu“, o viena technologijų sektoriaus lobistų grupė pareiškė, kad tai būtų „katastrofa“ šiai industrijai.

Leiboristai sako, kad reiktų tik vieną kartą investuoti 20,3 mlrd. svarų (23,7 mlrd. eurų), kurių 5 mlrd. svarų jau yra pažadėjusi konservatorių vyriausybė.

BT atitinkamų verslo dalių, įskaitant „Openreach“, kuri prižiūri didžiąją esamo Britanijos skaitmeninio tinklo dalį, privatizavimo kainą nustatytų parlamentas, ji būtų sumokėta iškeičiant obligacijas į akcijas.

Metinės išlaidos priežiūrai būtų maždaug 230 mln. svarų, sako leiboristai ir nurodo, kad šie pinigai būtų surinkti taikant naują mokestį tokioms pasaulinėms kompanijoms kaip „Amazon“, „Facebook“ ir „Google“.

Tačiau lobistų grupė „TechUK“ perspėjo, kad šis pasiūlymas yra „iš esmės nevykęs“, būtų „katastrofa“ telekomunikacijų sektoriui ir smogtų sparčiai augančiai Britanijos skaitmeninei ekonomikai.

„Pakartotinis nacionalizavimas iškart sustabdytų investicijas, skatinamas ne tik BT, bet ir didėjančios grupės naujų bei inovatyvių kompanijų, kurios konkuruoja su BT“, – sakė vadovas Julianas Davidas.

Konservatorių partijai priklausanti skaitmeninių technologijų, kultūros, žiniasklaidos ir sporto sekretorė Nicky Morgan perspėjo: „Jeremy Corbyno iliuzinis planas iš esmės nacionalizuoti plačiajuostį internetą sunkiai dirbantiems mokesčių mokėtojams atsieitų dešimtis milijardų.“

BT atstovas sakė, kad spartaus plačiajuosčio interneto ir 5G tinklo sukūrimas turėtų būti prioritetas visoms partijoms.

„Skatintume kitą vyriausybę dirbti su visomis šios industrijos šalimis, kad to pasiektume. Tai nacionalinė misija, pranokstanti bet kokią atskirą kompaniją“, – sakė jis.

Policija perspėja kandidatus būti atsargius


Britų policija perspėja gruodžio 12-ąją vyksiančių rinkimų kandidatus būti atsargius per rinkimų kampaniją, kuri jau pasižymi dideliu priešiškumu.

Nacionalinės policijos vadovai penktadienį paskelbė raginantys kandidatus, jei tik įmanoma, nedalyvauti kampanijos renginiuose vieniems ir atsargumo dėlei susisiekti su policija tuose rajonuose, kur vyks renginiai.

Pagal policijos, rinkimų komisijos ir prokurorų parengtą informavimo paketą rašytinės rekomendacijos bus išplatintos visiems kandidatams, kurie taip pat raginami tikrinti medžiagą, kurią skelbia internete, kad „opi asmeninė informacija” nebūtų prieinama labai plačiai.

Kai kurie kandidatai pranešė apie padažnėjusius grasinimus internete, be to, prasidėjus kampanijai buvo kiek daugiau trukdymų kalbėti nei paprastai.