Šiaurės Korėjos pareiškimas pasirodė kelios savaitės po to, kai lyderis Kim Jong Unas apsilankė Kimgangsano kurorte ir nurodė nugriauti Pietų Korėjos pastatus, kuriuos pavadino „nušiurusiais ir bjauriais pažiūrėti“. Jis taip pat pažadėjo, kad Šiaurės Korėja pati iš naujo vystys šį kurortą.

Ant vieno vaizdingiausių Korėjos pusiasalio kalnų Kimgangsano turizmo kompleksą pastatė Pietų Korėjos kompanija „Hyundai Asan“. Komplekse, kuris buvo atidarytas 1998-aisiais, lankydavosi šimtai tūkstančių turistų iš Pietų Korėjos.

Tačiau ekskursijos 2008 metais staiga baigėsi, vienam Šiaurės Korėjos kariui nušovus turistą iš Pietų Korėjos, kuris nuklydo nuo patvirtinto maršruto. Dėl šio incidento Seulas keliones sustabdė.

Pchenjanas ilgą laiką norėjo atnaujinti šiuos pelningus apsilankymus, bet jais dabar būtų pažeidžiamos tarptautinės sankcijos, įvestos Šiaurės Korėjai dėl jos branduolinių ginklų ir balistinių raketų programų.

Daug mėnesių Šiaurės Korėja reiškė nepasitenkinimą tuo, kad Pietų Korėja paiso JAV vadovaujamų tarptautinių sankcijų ir nenori atnaujinti Pietų Korėjos piliečių ekskursijų į Kimgangsaną.

Vėliau Šiaurės Korėja oficialiai paprašė Pietų Korėjos sutartu laiku atsiųsti žmonių į Kimgangsaną nugriauti pastatų ir pasiūlė apsikeisti dokumentais dėl detalių.

Pietų Korėjos ekskursijos į Kimgangsaną buvo ryškus bendradarbiavimo tarp Korėjų simbolis ir vertingas valiutos šaltinis žlugusiai Šiaurės Korėjos ekonomikai.

Pietų Korėja yra sakiusi, kad prioritetu laikys savo nuosavybės teisių į šiuos objektus gynimą ir sieks „kūrybiškų sprendimų“ problemai, grindžiamų politiniais sumetimais ir abiejų Korėjų dialogu. Tačiau kol kas Pchenjanas atmesdavo Pietų Korėjos raginimus surengti diskusijas akis į akį ar atsiųsti vyriausybės pareigūnų bei verslininkų delegaciją kurortui apžiūrėti.

Naujame pareiškime Šiaurės Korėja išjuokė Seulą, „maldaujantį leisti jiems pasilikti nors ant kalno kampo“ ir dalyvauti būsimose turizmo programose, daugiau kaip prieš dešimtmetį sustabdytose „bijant JAV“.

„Lapkričio 11 dieną nusiuntėme ultimatumą ir perspėjome, kad jei [Pietų Korėjos] valdžia toliau laikysis savo nenaudingos pozicijos, mes tai vertinsime kaip atsisakymą pasitraukti ir imsimės ryžtingų priemonių vienašališkai nugriauti objektus. Tačiau jie iki šiandienos nepateikė atsakymo“, – sakoma pareiškime.

„Mes vystysime Kimgangsano kalną, kad jis taptų visame pasaulyje garsiu turistiniu kurortu, [ir darysime tai] atsakingai, savaip, kaip jo savininkai, valstybės ir būsimų kartų labui. [Pietų Korėjai] nėra galimybių rasti čia sau vietos“, – nurodoma jame.

Pietų Korėjos vyriausybė šio pareiškimo kol kas nekomentavo.

Pernai rugsėjį per viršūnių susitikimą Pchenjane Kim Jong Unas ir Pietų Korėjos prezidentas Moon Jae-inas (Mun Džejinas) pažadėjo atnaujinti Pietų Korėjos piliečių ekskursijas į Kimgangsaną ir normalizuoti darbą abiejų Korėjų gamyklų parke prie sienos Šiaurės Korėjoje esančiame Kesongo mieste. Lyderiai išreiškė optimizmą, kad sankcijos galėtų būti atšauktos ir tokie projektai galėtų vykti.

Kim Jong Unas šį klausimą vėl iškėlė Naujųjų Metų kalboje, kai sakė, kad Pchenjanas yra pasirengęs atnaujinti projektus „be jokių išankstinių sąlygų“, ir ragino stiprinti Korėjų bendradarbiavimą.

Tačiau nepasiekus persilaužimo Vašingtono ir Pchenjano platesnio masto derybose dėl Šiaurės Korėjos branduolinės programos, abiejų Korėjų ekonominiai projektai tebeguli ant lentynos. Šiaurės Korėja pastaraisiais mėnesiais sustabdė praktiškai visą diplomatiją ir bendradarbiavimą su Pietų Korėja, reikalaudama Seulo atsiskirti nuo sąjungininko Vašingtono ir atnaujinti Korėjų bendrą ekonominę veiklą.