Po masinių protestų birželį įtakingas oligarchas Bidzina Ivanišvilis paskelbė, kad bus įgyvendinta „didžiulio masto politinė reforma“.

B. Ivanišvilis, turtingiausias žmogus šalyje ir valdančiosios partijos „Sakartvelo svajonė“ lyderis, žadėjo ateinančiais metais surengti parlamento rinkimus pagal proporcinę rinkimų sistemą.

Rinkimų sistemos keitimas yra vienas svarbiausių protestuotojų reikalavimų. Jie tvirtina, kad dabartinė sistema palanki vis prasčiau visuomenės vertinamai valdančiajai partijai.

Tačiau ketvirtadienį „Sakartvelo svajonės“ narių dominuojamas parlamentas nesugebėjo priimti atitinkamo įstatymo. Opozicija suskubo apkaltinti B. Ivanišvilį sužlugdžius įstatymo projekto priėmimą.

„Sakartvele turi prasidėti masinių protestų judėjimas“, – po balsavimo sakė parlamentarė Salomė Samadašvili, vadovaujanti didžiausiai opozicinei partijai „Vieningasis nacionalinis judėjimas“.

Kita opozicijos parlamentarė Irma Inašvili iš „Patriotų aljanso“ paragino „visas opozicines partijas išeiti į gatves“ ir sakė, kad „Sakartvelo svajonė“ „privalo būti nušalinta iš valdžios“.

Parlamentaras Davidas Bakradzė, įtakingas opozicinės partijos „Europietiškas Sakartvelas“ narys, įspėjo, kad reformos atšaukimas gali išprovokuoti „gilią politinę krizę ir destabilizuoti padėtį šalyje“.

Septyni „Sakartvelo svajonės“ parlamentarai protestuodami pasitraukė iš partijos.

Iškart po balsavimo prie parlamento rūmų ėmė rinktis protestuotojai, blokavę eismą sostinės centre esančiame Rustavelio prospekte.

„Blokuosime visus įėjimus į parlamentą, kad parlamentarai negalėtų užeiti ir išeiti iš pastato“, – žurnalistams sakė protestuotojas Giga Makarašvilis.

Nuo 2012 metų valdžioje esančios „Sakartvelo svajonės“ populiarumas smarkiai sumenko, visuomenėje tvyrant nepasitenkinimui dėl valdančiųjų nesugebėjimo išvesti šalį iš ekonominio sąstingio ir įgyvendinti žadėtų reformų.

Birželį ir liepą dešimtys tūkstančių žmonių Tbilisyje protestavo prieš B. Ivanišvilį, daugelio laikomą de facto šalies vadovu.

Policijai griežtomis priemonėmis vaikant protestuotojus nukentėjo 240 žmonių. Du taikūs protestuotojai, tarp jų paauglė, neteko akies.