Duodamas interviu televizijos kanalui „Belarus 1“, Saugumo tarybos valstybės sekretorius sakė, jog jo šalis bandė susitarti su Rusija dėl pagalbos įsigyjant naikintuvų „Su-30SM“.

„Gavome pasiūlymą leisti mūsų šalies teritorijoje įkurti Rusijos Federacijos karinių oro pajėgų bazę. Sutikite, tai nėra lygiaverčiai mainai: Rusijos karinių oro pajėgų bazė Baltarusijoje neišspręstų mūsų karinės aviacijos plėtros problemų“, – S. Zasį cituoja „RIA Novosti“.

Saugumo tarybos valstybės sekretorius taip pat nurodė, kad sprendžiant šį klausimą tiesiogiai dalyvavo šalies prezidentas Aleksandras Lukašenka.

„Be jo indėlio ir paramos niekaip nebūtume išsivertę“, – prisipažino S. Zasis.

Spalio 1 d. Baltarusijos užsienio reikalų ministras Vladimiras Makejus pareiškė, kad šalies teritorijoje įkurti karinių oro pajėgų bazę „nėra praktinės prasmės“.

„Kam Baltarusijos teritorijoje statyti karinių oro pajėgų bazę, jeigu šiandien raketos gali vos per keliolika minučių pasiekti žemyną, esantį kitoje mūsų planetos pusėje?“ – RBK teigė jis.

Informaciją apie tai, kad prieš keletą metų buvo svarstomas Rusijos karinės bazės įkūrimo Baltarusijoje klausimas, paviešino žiniasklaida.

2015 m. spalio mėnesį A. Lukašenka sakė, jog Rusijos bazės kariniu požiūriu nereikia nei Minskui, nei Maskvai, ir žiniasklaidos sukeltą šurmulį pavadino politiniu.

Kremlius planą Baltarusijoje įkurti oro pajėgų bazę buvo parengęs 2015 metais.

2015 rugsėjį skelbta, kad Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui išsiųstas pasirašyti susitarimas tarp Maskvos ir Minsko dėl rusų oro bazės steigimo Baltarusijos teritorijoje.

Susitarime buvo numatyta tvarka, kaip oro bazė bus naudojama kartu su Baltarusijos ginkluotosiomis pajėgomis siekiant apginti abi šalis, įskaitant „reagavimą į tarptautinių teroristinių grupuočių vykdomą ginkluotą užpuolimą“.

Susitarime buvo nurodyta rusų karinės oro bazės dislokavimo Baltarusijos teritorijoje, panaudojimo ir funkcionavimo tvarka bei rusų karinės oro bazės kontingento bendravimo su Baltarusijos ginkluotosiomis pajėgomis tvarka. Bazės dislokavimo vieta nurodyta nebuvo.

Tačiau vos po mėnesio – 2015 m. spalį – A. Lukašenka pareiškė, kad apie Rusijos karinių oro pajėgų bazės įkūrimą Baltarusijoje niekada nebuvo kalbėta.

„Pastaruoju metu stebiu mūsų opozicijos dejones dėl Rusijos karinių oro pajėgų bazės įkūrimo mūsų teritorijoje. Aš apie tai nieko nežinau. Esu žmogus, priimantis tokius sprendimus, tačiau apie šiuos planus nieko nežinau, – teigė Baltarusijos vadovas. – Šiandien mums nereikia bazės. Mums taip pat nereikia karinių oro pajėgų. Mums reikia tam tikrų ginklų. Apie tai informavau Vladimirą Putiną, o anksčiau – Dmitrijų Medvedevą“.

A. Lukašenka tuomet pažymėjo, kad Baltarusija yra Rusijos sąjungininkė.

„Rusijai ir Baltarusijai tenka atsakomybė. Mes pasirašėme sutartį ir kartu atsakome už savo vakarinių sienų gynybą. Iš tikrųjų laikomės prieš NATO ne vieni, o kartu su Rusija. Mes netgi turime konkretų veiksmų planą karo atveju. Žinoma, mes jo nepaviešinsime, kadangi šis planas yra slaptas. Konflikto atveju Rusija parems mus kariais, orlaiviais, sraigtasparniais ir taip toliau“, – teigė A. Lukašenka, pridūręs, kad šaliai reikia orlaivių, o ne karinių bazių.

A. Lukašenka teigė su niekuo nekalbėjęs apie karinės bazės įkūrimą šalyje ir tvirtino iš dalies esąs įsižeidęs dėl šios informacijos, kurią neva rusai nutekino žiniasklaidai.