Priimdamas savo kolegą Ovaliniame kabinete, D. Trumpas tvirtino, kad R. T. Erdoganas buvo „labai nusivylęs Prancūzijos pareiškimu“ apie NATO.

„Manau, kad tai sukėlė prezidentui (R. T. Erdoganui) didelį nerimą. Manau, kad daugelis kitų žmonių taip pat jaučiasi“, – sakė D. Trumpas.

„Nepriimtina“, – pridūrė Turkijos lyderis, kalbėdamas per vertėją.

Praeitą savaitę duotame interviu E. Macronas pareiškė, kad Europai ir Jungtinėms Valstijoms trūksta bendradarbiavimo, ir sukritikavo NATO narės Turkijos karinę operaciją Sirijoje, pradėtą nepasitarus su Aljanso sąjungininkais.

„Nėra jokio bendradarbiavimo ar strateginio sprendimų priėmimo tarp Jungtinių Valstijų ir NATO sąjungininkų. Jokio“, – „The Economist“ sakė E. Macronas.

„Turime nekoordinuotą NATO sąjungininkės Turkijos agresijos aktą teritorijoje, kur ant kortos pastatyti mūsų interesai“, – pridūrė jis.

Spalį Turkijos pradėtai karinei operacijai prieš kurdų pajėgas Šiaurės Sirijoje smarkiai priešinosi NATO sąjungininkės, įskaitant ir Prancūziją, tačiau šiai operacijai kelią atvėrė D. Trumpo sprendimas patraukti amerikiečių karius nuo Sirijos ir Turkijos pasienio.

Interviu E. Macronas klausė, ką 5-ajame NATO sutarties straipsnyje įtvirtintas kolektyvinės gynybos įsipareigojimas gali reikšti ateityje, ir svarstė, ar jis įsigaliotų, jei Sirijos prezidento Basharo al-Assado pajėgos atsakytų į šalį įsiveržusiai Turkijai kariuomenei.

Prancūzijos lyderis taip pat pareiškė, kad, nors Turkijos pašalinimas iš Aljanso „neatitinka mūsų interesų“, valstybės narės turėtų „persvarstyti, kas gi yra NATO“.