„Sakyčiau, kad mūsų santykiai su kurdais puikūs, – teigė D. Trumpas. – Mes kartu su jais sėkmingai kovojome prieš IS. Mes turėjome sumanių kariuomenės vadų bei geros technikos, ir tai mums labai padėjo ir užtikrino sėkmę“.

Su kurdų pagalba, sakė JAV prezidentas, islamistai buvo išvyti iš užgrobtų teritorijų. „Kai buvo išvaduoti 97 proc. teritorijos, aš ketinau sustoti, bet daug žmonių man sakė, kad reikia išlaisvinti visus 100 proc., ir kariškiai tai labai greitai padarė, – pridūrė D. Trumpas. – Mūsų santykiai su kurdais puikūs, mes su jais bendradarbiaujame“.

„(Turkijos) prezidentas gali turėti tam tikrų problemų su kurdais, bet, aš manau, kad prezidento santykiai su jais geri, – teigė Baltųjų rūmų šeimininkas. – Turkijos teritorijoje gyvena daug kurdų, ir jų problemos ten sprendžiamos – turiu galvoje sveikatos apsaugą ir švietimą, kitus dalykus“.

Spalio 9 d. Ankara paskelbė rengianti Sirijos šiaurėje karinę operaciją „Taikos šaltinis“. Ji prasidėjo Turkijos karinių oro pajėgų smūgiais kurdų formuočių pozicijoms. Pasak Turkijos, šios operacijos tikslas – sudaryti Sirijos šiaurėje buferinę zoną.

Sirijos valstybinė naujienų agentūra SANA pavadino operaciją agresija, pasaulio bendrija pasmerkė Ankaros veiksmus. Didžioji Britanija, Vokietija ir Prancūzija paprašė sušaukti JT Saugumo Tarybos posėdį šiuo klausimu.

Spalio 17 d. JAV ir Turkija susitarė dėl karo veiksmų pristabdymo. Turkija sutiko 120 valandų nutraukti ugnį, kad kurdų būriai, priklausantys Sirijos demokratinių pajėgų koalicijai, paliktų Ankaros kuriamą pasienio saugumo zoną.

Spalio 22 d. Rusijos ir Turkijos prezidentai Vladimiras Putinas ir R. T. Erdoganas per susitikimą Sočyje priėmė memorandumą dėl bendrų veiksmų padėčiai Sirijos šiaurės rytuose sureguliuoti. Pagal šį dokumentą, Rusijos karinė policija ir Sirijos kariškiai nuo spalio 23 d. vidurdienio įžengė į rajonus, kurie ribojasi su Turkijos kuriama 30 kilometrų pločio saugumo zona.