Abu prezidentai suplanavę kelias valandas derybų, pietus ir bendrą spaudos konferenciją.

Kol Kongrese vykstančiame prezidento apkaltos tyrimo posėdyje liudijo du amerikiečių diplomatai, D. Trumpas su garbės sargyba pasitiko R. T. Erdoganą ant Baltųjų rūmų Pietinės pievelės, o tada nuėjo į Ovalųjį kabinetą.

Prieš atvykstant Turkijos vadovui D. Trumpas nebuvo įsijungęs apkaltos tyrimo posėdžio transliacijos, nes buvo „pernelyg užsiėmęs“, sakė jis žurnalistams.

Kapitolijuje besivystančią dramą ignoravęs D. Trumpas neišgirdo ir daugelio kongresmenų, įskaitant respublikonus, pasipriešinimo R. T. Erdogano vizitui Jungtinėse Valstijose.

JAV ir Turkijos santykiai yra itin įtempti nuo spalio, kai R. T. Erdoganas įsakė pradėti karinę operaciją šiaurės Sirijoje prieš amerikiečių sąjungininkus kurdus.

Turkų invazijai kelią atvėrė D. Trumpo sprendimas išvesti Turkijos ir Sirijos pasienyje dislokuotus JAV karius.

Tą dieną, kai Ankara pradėjo savo puolimą, D. Trumpas Turkijos prezidentui nusiuntė be diplomatinių vingrybių parašytą laišką, kurį pradėjo atviru grasinimu ir kuriame ragino vengti didelio kraujo praliejimo.

„Nebūkit griežtas vyrukas. Nebūkit kvailas“, – rašė D. Trumpas, o R. T. Erdoganas, kaip pranešama, jo laišką išmetė.

D. Trumpo sprendimas išvesti JAV pajėgas iš Sirijos supykdė daugybę Kongreso narių, kurie laikė šį žingsnį sąjungininkų kurdų apleidimu. Daug kurdų žuvo per kovą su džihadistų judėjimu „Islamo valstybė“ Artimųjų Rytų regione.

Regione dislokuotų pajėgų perskirstymas Vašingtone taip pat buvo kritikuojamas kaip Rusijos ambicijoms naudingas dalykas.

„Atsižvelgdami į šią situaciją manome, kad dabar yra itin netinkamas metas prezidentui Erdoganui apsilankyti Jungtinėse Valstijose, ir raginame jus atšaukti šį kvietimą“, – praėjusią savaitę laiške D. Trumpui rašė grupė respublikonų ir demokratų įstatymų leidėjų. Šio laiško tekstas buvo paviešintas pirmadienį.

Tačiau D. Trumpas trečiadienį atsikirto: „Mes jau seniai esame draugai.“