Toksiškas rūkas, kurį daugiausiai lemia intensyvaus eismo ir pramonės išmetalai, taip pat dūmai iš aplinkinių žemės ūkio laukų, kur deginamos ražienos, gaubia Delį jau keletą savaičių.

Jau antrą kartą per pastarąsias 10 dienų oro tarša ypač pavojingomis smulkesnėmis kaip 2,5 mikrono kietosiomis dalelėmis, galinčiomis per plaučius patekti į kraują, pasiekė „kritinį“ lygį ir beveik 20 kartų viršijo Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) nustatytą didžiausią saugią koncentraciją.

Vyriausybei sulaukiant naujos kritikos dėl jos kovos su oro tarša veiksmų, dviejų dienų vizito į šalį atvykęs princas Charlesas apsilankė Indijos meteorologijos departamente.

Neretai atvirai ekologiniais klausimais pasisakantį Charlesą apie susidariusią krizę informavo vietos gamtos apsaugos aktyvistė Sunita Narain.

Savo pokalbio su princu detalių ji neatskleidė, tačiau praėjusią savaitę parašytame jos komentare sakoma, kad „kiekvienas mūsų įkvėpimas yra nuodai“.

S. Narain ragina skubiai imtis veiksmų, atsisakant anglies ir kito „purvino kuro“, ir tvirtina, kad vyriausybė šiuo klausimu daro „per mažai ir per vėlai“.

Suvaržymai automobiliams gali būti pratęsti


Indijos Aukščiausiasis Teismas trečiadienį prisijungė prie vyriausybės kritikų pareiškęs, kad valdžia deda „per mažai konstruktyvių pastangų“ oro taršai sumažinti.

Teismas nurodė įvesti naujus draudimus deginti ražienas aplink sostinę esančių valstijų ūkiams, nors oficialiai tai jau buvo uždrausta anksčiau. Sprendimą teismas priėmė, problemai „palietus didelę daugumą Indijos gyventojų“.

Kaip rodo viena studija, smogas kiekvienais metais šalies šiaurinėje dalyje pirma laiko pražudo apie milijoną Indijos gyventojų.

Delio valstijos valdžia ėmėsi priemonių oro taršai sumažinti. Ji sustabdė statybas ir uždraudė naudotis keliais pusei privačių automobilių, priklausomai nuo to, ar paskutinis jų registracijos numerių skaitmuo yra lyginis ar nelyginis.

Draudimo galiojimas turėtų baigtis penktadienį, tačiau Naujojo Delio vyriausiasis ministras Arvindas Kejriwalas sakė, kad jis gali būti pratęstas.

PSO duomenimis, 14 Indijos miestų, įskaitant sostinę, yra tarp pasaulio 15 labiausiai užterštų miestų.