„Rinkėjų balsų perskaičiavimo procesas sustabdytas, kad įvertintume kandidatų į prezidentus, politinių partijų ir pilietinės visuomenės organizacijų skundus“, – sakoma NRK pareiškime, kuris trečiadienį buvo paskelbtas jos tinklalapyje.

Pasak komisijos, dėl šio sprendimo teks dar kartą atidėti galutinių rinkimų rezultatų skelbimo datą.

Balsų perskaičiavimas pradėtas pirmadienį, tačiau dėl to nepasitenkinimą išreiškė 10 iš 18 įregistruotų kandidatų į prezidentus.

Sekmadienį dabartinis premjeras Abdullah Abdullah, dalyvavęs prezidento rinkimuose, paragino NRK pripažinti negaliojančiais beveik 300 tūkst. balsalapių, kurie nebuvo patvirtinti biometriniais tapatybės nustatymo prietaisais arba rinkimų dieną buvo išimti neleistinu laiku.

NRK instrukcijose numatyta, kad biometriniais tapatybės nustatymo prietaisais nepatvirtinti balsalapiai turi būti pripažinti negaliojančiais ir negali būti perskaičiuojami, tačiau komisijos vadovai negalėjo paaiškinti kandidatams, kodėl minėti biuleteniai įtraukti į balsų perskaičiavimo procesą.

Anot A. Abdullah, rinkimų komisijos sprendimas prieštarauja rinkimų įstatymams ir Nepriklausomos rinkimų komisijos patvirtintoms rinkimų procedūroms.

„Esama akivaizdaus bandymo įteisinti sukčiavimą ir įtraukti balsus, nepatvirtintus biometriniais prietaisais“, – sakė premjeras.

Jis ragino nedelsiant nutraukti balsų perskaičiavimą ir kartu su Afganistano laisvų ir sąžiningų rinkimų forumo (FEFA), Afganistano skaidrių rinkimų fondo (TEFA) atstovais ir tarptautiniais stebėtojais bei šalies žiniasklaidos priemonėmis imtis svarstyti, kaip išspręsti kilusias problemas.