Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen sutiko kitaip suformuluoti atsakomybės sritį graikui Margaričiui Schinui, ir jis bus atsakingas už „europinės gyvensenos skatinimą“, naujienų agentūrai AFP nurodė jos atstovas.

Naujos sudėties Europos Komisija darbą turėtų pradėti nuo kito mėnesio.

Buvusi atsakomybės srities formuluotė sukėlė didžiulę audrą, ypač nepatenkinti buvo Europos Parlamento kairiojo bloko nariai. Jie sakė, kad senąja formuluote kartojama ksenofobinė prieš imigraciją pasisakančių kraštutinių dešiniųjų retorika.

Darbą baigiantis EK vadovas Jeanas-Claude'as Junckeris rugsėjo mėnesį taip pat pažėrė jai kritikos.

„Man nepatinka idėja, kad europinė gyvensena priešinama migracijai. Priimti tuos, kas atvyksta iš toli, yra europinės gyvensenos dalis“, – sakė J.-C. Junckeris naujienų portalui „Euronews“.

Tačiau jo įpėdinė U. von der Leyen gana ilgai nenorėjo keisti atsakomybės srities formuluotės sakydama, kad ji pagrįsta tolerancijos kalba, įtvirtinta ES sutartyje.

M. Schinas, kuriam atiteko migracijos klausimus kuruosiančio komisaro postas, vengė vartoti ankstesnį jo atsakomybės srities apibrėžimą viešai, nors palaikė U. von der Leyen poziciją.

Atidėta naujos EK darbo pradžia

U. von der Leyen viltys sklandžiai perimti vadovavimą Europos Komisijai buvo sugniuždytos, Europos Parlamentui nepatvirtinus trijų jos komandos narių.

Lapkričio 1-ąją darbą turėjusi pradėti naujos sudėties EK dabar jį pradės anksčiausiai gruodžio 1 dieną.

Prie Komisijos problemų taip pat prisidėjo ir „Brexit“ sukeltas chaosas bei rinkimai Jungtinėje Karalystėje, Londono atsisakymas patenkinti U. von der Leyen prašymą pristatyti JK kandidatą į EK narius. Oficialiai Bendrijoje JK pasilieka mažiausiai iki kitų metų sausio pabaigos.

EP dar turės patvirtinti U. von der Leyen pasirinktus kandidatus į eurokomisarus. Abejonių kelia Prancūzijos iškeltas buvęs finansų ministras, multimilijonierius Thierry Bretonas, per plauką laimėjęs balsavimą per svarstymą EP Teisės reikalų komitete.

Europos Parlamentas, ypač jo kairioji socialistų ir demokratų frakcija, griežtai kritikavusi „europinės gyvensenos apsaugos“ formuluotę, pasveikino pavėluotą jos pakeitimą.

Jos lyderė Iratxe Garcia pareiškė, kad sutikdama su šiuo pakeitimu U. von der Leyen nusileido jos frakcijos darytam spaudimui.

„Mes visi sutinkame, kad europietiška gyvensena yra pasiekimas, kurį turime išlaikyti, bet jo nereikia ginti, verčiau [jį] skatinti“, – sakoma I. Garcia pareiškime.

Ji pridūrė, kad U. von der Leyen taip pat sutiko pakeisti kai kurių kitų komisarų atsakomybės sričių formuluotes: darbo klausimus kuruosiančiam komisarui atiteks „darbo ir socialinių teisių“ eurokomisaro portfelis, o už aplinkos apsaugą ir vandenynus atsakingas EK narys oficialiai bus aplinkos apsaugos, vandenynų ir žuvininkystės komisaras.

Vienas šaltinis Europos Parlamento kairiųjų bloke naujienų agentūrai AFP sakė, kad šie pakeitimai „šiek tiek sumažins spaudimą“ komisarų kandidatūrų svarstymuose.

U. von der Leyen Komisijos atstovas Ericas Mameras per spaudos konferenciją žurnalistams sakė, kad dar ne visiškai yra informuotas apie migracijos sritį kuruosiančio komisaro atsakomybės srities formuluotę, tačiau pridūrė, kad joje atsiras „veikiausiai truputį pozityvesnis niuansas“ nei buvusioje.