Britanijos kontržvalgybos tarnyba MI5 ir tokią pačią funkciją atliekanti Vokietijos federalinė konstitucijos apsaugos tarnyba padarė išvadą, kad „Kaspersky Lab“ produktų naudojimas susijęs su „itin didele šnipinėjimo rizika“, paskelbė Vienoje leidžiamas dienraštis „Osterreich“.

Ši analizė buvo atlikta paprašius vadinamajam Berno klubui – dalijimosi žvalgybos duomenimis tarp 28 ES narių, Norvegijos ir Šveicarijos neformaliam tinklui.

Tyrimą atlikę ekspertai aptiko virtinę rimtų saugumo grėsmių. Taigi, Austrijos kontržvalgybos tarnybos IT sistemos informacijos apsaugos lygis nebuvo „konfidencialaus arba aukštesnio“ lygio, būtino jos tvarkomiems duomenims apdoroti ir saugoti, sakoma ataskaitoje.

Be to, Austrijos tarnybos programinė įranga yra prijungta prie interneto, o tai dar labiau didina riziką, kad įslaptinti dokumentai pateks į teroristų rankas.

„Kaspersky Lab“ jau ne vieną kartą neigė palaikanti ryšius su kokiomis nors specialiosiomis tarnybomis, įskaitant Rusijos.

Pernai gegužę bendrovė pareiškė, kad „nepadėjo ir nepadės nė vienai pasaulio vyriausybei vykdyti kibernetinio šnipinėjimo ir žalingos veiklos“.

2017 metų gruodį ir 2018 metų vasarį „Kaspersky Lab“ kreipėsi į JAV teismą Krašto saugumo departamento (DHS) ir aukšto rango amerikiečių teisėsaugos pareigūnų išsakyto susirūpinimo „Kaspersky“ produktų saugumu bei JAV federalinės vyriausybės vėlesnio sprendimo pašalinti „Kaspersky“ iš patvirtintų tiekėjų sąrašo. JAV vyriausybės darbuotojams taip pat buvo nurodyta nesinaudoti šios įmonės produktais.

Vis dėlto 2018 metų gegužę federalinio teismo teisėja abu ieškinius atmetė kaip nepagrįstus.

„Kaspersky Lab“ pernai gegužę taip pat paskelbė perkelianti savo pagrindinę infrastruktūrą ir veiklą į Šveicariją.

Šis persikėlimas „apima daugumos regionų vartotojų duomenų kaupimą ir apdorojimą, taip pat programų kūrimą, įskaitant atnaujinamas grėsmių aptikimo priemones“, tąsyk nurodė kompanija, kurios programų yra įdiegta apie 400 mln. kompiuterių visame pasaulyje.

„Kad užtikrintų visišką skaidrumą ir sąžiningumą, „Kaspersky Lab“ pasirūpins, kad šią veiklą prižiūrėtų nepriklausoma trečioji šalis, taip pat įsikūrusi Šveicarijoje“, – pridūrė bendrovė.