Vokietijos sostinė Šaltojo karo metais buvo praminta „šnipų sostine“ ir iki šių dienų liko šnipinėjimo „karštuoju tašku“, o dabar užsienio ir vidaus žvalgybos tarnybų vadovai čia oficialiai atidarė Žvalgybos tarnybos mokymo centrą netoli miestą kažkada dalijusios Berlyno sienos.

Sujungti atskirus abiejų žvalgybos tarnybų mokymo centrus ir taip sumažinti išlaidas reikalavo Vokietijos parlamentarai.

Be to, glaudesnis bendradarbiavimas bus naudingas abiem agentūroms, sakė Vokietijos aukšto rango saugumo pareigūnas Hansas-Georgas Engelke. Jis priminė prieš kelerius metus įvykusį incidentą, kai atvykusi delegacija iš vienos organizacijos nebuvo įleista į kitą organizaciją.

Per kitą incidentą vidaus žvalgybos agentūros BfV pareigūnai nustebo sužinoję, kad jų kolegos amerikiečiai seniai prašytą informaciją pateikė užsienio žvalgybos agentūrai BND, o ši ją pasilaikė sau.

Naujoje mokykloje galės mokytis 700 studentų, iš jų daugiau kaip 110 galės ten ir gyventi. Joje bus mokoma slapto stebėjimo, teisės, tardymo ir IT dalykų. Tarp lavinamų praktinių įgūdžių bus pasirengimas atremti kibernetines atakas, trukdyti teroristams ir atsikratyti sekančių priešininko agentų.

Tarp šnipų mokyklos ZNAF studentų yra ką tik aukštąsias mokyklas baigusių žmonių ir tų, kurie baigė bakalauro studijas ir nori dvejus metus studijuoti pagal žvalgybos ir saugumo magistro programą.

ZNAF yra aprūpinta laboratorijomis, dirbtuvėmis ir vaizdo studijomis, kurių žiniasklaidos atstovai negalėjo pamatyti.

Mokykla įsikūrusi naujoje, 1 mlrd. eurų atsiėjusioje BND būstinėje, kuri buvo atidaryta šiais metais ir kurioje dirba 4 tūkst. žmonių.

Anksčiau agentūra buvo įsikūrusi dideliame nacių laikų komplekse Pulache netoli Miuncheno. Ten liko Vokietijos elektroninio sekimo operacijų centras.