Išpuolio motyvas kol kas neaiškus, bet policijos nuovados didžiausioje musulmoniškoje pasaulio valstybėje, ilgus metus kovojančioje su islamistų kovotojais, dažnai tampa radikalių elementų taikiniais.

Sprogimas nugriaudėjo maždaug 8 val. 45 min. vietos (3 val. 45 min. Lietuvos) laiku Medano miesto nuovadoje, per rytinį patikrinimą.

„Kol kas manome, kad tai buvo „vienišas vilkas“, – sostinėje Džakartoje žurnalistams sakė nacionalinės policijos atstovas Dedi Prasetyo, kalbėdamas apie 24 metų sprogdintoją.

„Kovos su terorizmu būrys ir ekspertizių skyrius vis dar tiria nusikaltimo vietą“, –pridūrė jis.

Per sprogimą buvo sužeisti mažiausiai šeši žmonės – keturi pareigūnai ir du civiliai, bet jų sužeidimai nėra sunkūs, nurodė D. Prasetyo.

Užpuolikas, dokumentuose vadinamas studentu, sprogstamąjį užtaisą turėjo prisitvirtinęs prie kūno, bet D. Prasetyo nesakė, kokio tipo sprogmuo buvo panaudotas.

Sprogimas sudraskė kūną nuovados automobilių stovėjimo aikštelėje.

Pasak policijos, užpuolikas buvo aktyvus socialinėje žiniasklaidoje, o saugumo kameros nufilmavo, kaip jis ateina į nuovados teritoriją vilkėdamas populiarios taksi įmonės vairuotojo uniformą.

Antradienį Indonezijoje pradėjo veikti interneto svetainė, kurioje visuomenė gali pranešti apie vyriausybės tarnautojų skelbiamą „radikalų turinį“, įskaitant neapykantos ar netolerancijos propagavimą.

260 mln. gyventojų turinčioje valstybėje yra nemažai religinių mažumų, įskaitant krikščionis, hinduistus ir budistus. Radikalios islamistų grupės taikydavosi į šias mažumas ir šalyje buvo nerimaujama dėl didėjančios netolerancijos.

Kovotojai, kurių kai kurie ragina pliuralistinę šalį paversti griežtai islamiška, taip pat dažnai rengia išpuolius prieš policijos nuovadas.