Ryšiais su nesėkmingu 2016 metų valstybės perversmu įtariamas A. Altanas ir žurnalistė veteranė Nazli Ilicak lapkričio 4 dieną išėjo į laisvę, nors buvo nuteisti už „pagalbą teroristinei grupei“.

Stambulo teismas nuteisė A. Altaną kalėti daugiau kaip 10 metų, bet nusprendė, kad jis ir N. Ilicak po maždaug trejų už grotų praleistų metų turėtų būti paleisti taikant teismo priežiūrą.

Jiems taip pat buvo uždrausta išvykti iš šalies.

Tačiau antradienį buvo išduotas arešto orderis, vyriausiajam prokurorui apskundus sprendimą paleisti A. Altaną, pranešė valstybinė Anatolijos naujienų agentūra.

Stambulo policija vėliau antradienį pranešė, kad pareigūnai sulaikė A. Altaną jo namuose Kadikėjaus rajone azijinėje miesto dalyje.

A. Altanas buvo kaltinamas ryšiais su uždraustu judėjimu, kuriam vadovauja JAV gyvenantis musulmonų dvasininkas Fethullah Gulenas, kaltinamas įsakymu 2016 metais bandyti nuversti prezidentą Recepą Tayyipą Erdoganą.

F. Gulenas šiuos kaltinimus neigia.

A. Altanas ir N. Ilicak savo ruožtu neigė bet kokias savo sąsajas su šiuo nesėkmingu bandymu įvykdyti valstybės perversmą ir vadino kaltinimus groteskiškais.

Pernai A. Altanas ir N. Ilicak buvo nuteisti kalėti iki gyvos galvos, bet apeliacinis teismas liepą anuliavo verdiktą ir nurodė juos teisti iš naujo dėl kitokio kaltinimo.

Organizacijos „Amnesty International“ direktorė Rytų Europai ir centrinei Azijai Marie Struthers pareiškime griežtai kritikavo A. Altano areštą, kurį pavadino skandalingu.

„Neįmanoma šio sprendimo vertinti kitaip, tik – [laikyti] tolesne bausme už jo ryžtą nebūti nutildytam... Tai pailgina ir taip šokiruojantį jo patirtų neteisybių sąrašą“, – sakė M. Struthers.