Šie šeši Krymo, kurį Rusija 2014 metais atplėšė nuo Ukrainos ir aneksavo, gyventojai buvo areštuoti 2016 metais. Jie buvo apkaltinti priklausantys tarptautinei islamistų politinei organizacijai „Hizb ut Tahrir“, kuri Rusijoje yra uždrausta, ir sąmokslu nuversti vyriausybę.

Karinis tribunolas Rusijos pietuose esančiame Rostove Muslimui Alijevui, Enverui Bekirovui, Vadimui Sirukui, Refatui Alimovui, Arsenui Džeparovui ir Emirui-Useinui Kuku skyrė įkalinimo nuo septynerių iki 19 metų bausmes už įvairius vaidmenis minėtoje grupėje, pranešė Rusijos naujienų agentūros.

Visi šeši kaltinamieji kaltinimus neigė, o teisių gynimo grupės jų bylą vadino politiškai motyvuota ir nukreipta prieš Krymo totorius, kurie daugiausia yra musulmonai ir sudaro maždaug dešimtadalį Krymo gyventojų. Antrojo pasaulinio karo metais, valdant Stalinui, Krymo totoriai buvo įnirtingai persekiojami.

Organizacija „Amnesty International“, kuri pripažino E.-U. Kuku sąžinės kaliniu, pareiškė, kad antradienio verdiktas, įskaitant 12 laisvės atėmimo metų E.-U. Kuku, pasižymi „nepaprastu žiaurumu“.

„Šiuo sprendimu baigiama tai, ką galima pavadinti tik suklastotu teismo procesu“, – sakė organizacijos direktorė Rytų Europai ir centrinei Azijai Marie Struthers.

Bylos advokatai sakė, jog kaltintojai rėmėsi netvirtais įrodymais, kuriuos pateikė mažai žinomi lingvistikos ekspertai, nurodę, kad kaltinamieji vykdė islamistinę propagandą ir verbavo žmones į „Hizb ut Tahrir“.

Teismo proceso metu kaltinamieji sakė, kad jų byla prilygsta etniniam ir religiniam persekiojimui.

Rusija vykdo griežtą politiką dėl „Hizb ut Tahrir“, siekiančios nesmurtinėmis priemonėmis įkurti islamišką kalifatą, o po Krymo aneksijos dar labiau sugriežtino priemones prieš įtariamus šios organizacijos narius.

Ukrainoje „Hizb ut Tahrir“ nėra uždrausta ir prieš aneksiją veikė Kryme.

Kaip nurodo Rusijos teisių gynimo organizacija „Memorial“, šiuo metu šalyje yra sulaikyti ar nuteisti daugiau kaip 300 žmonių, įtariamų ryšiais su „Hizb ut Tahrir“.

Daugiau kaip 60 šių asmenų yra nuteisti kalėti 15 metų ar daugiau, praneša „Memorial“.

Krymo totoriai sako, jog Rusijos valdžia įstatymu dėl „Hizb ut Tahrir“ uždraudimo naudojasi persekiodama jų bendruomenės narius už tai, kad jie nepritaria pusiasalio aneksijai ir priešinasi Rusijos valdymui.

Ši glaudžiais ryšiais saistoma bendruomenė protestavo dėl daugelio bylų Krymo totoriams, taip pat ir liepą, kai prie Aukščiausiojo Teismo Maskvoje buvo sulaikyta dešimtys kitam teismo procesui dėl „Hizb ut Tahrir“ nepritariančių žmonių.