Šių dviejų partijų vyriausybei prireiks kitų politinių jėgų paramos, kad užsitikrintų bent 176 parlamentarų palaikymą per balsavimą dėl įgaliojimų suteikimo 350 vietų parlamente.

Socialistai ir „Podemos“ taip pat bandė susitarti dėl koalicijos prieš kelis mėnesius, bet nepavykus to padaryti, sekmadienį teko surengti dar vienus visuotinius rinkimus.

Jei susitarimas bus įgyvendintas, tai bus pirmoji Ispanijos koalicinė vyriausybė per šiuolaikinę jos istoriją.

Bendroje spaudos konferencijoje paskelbdamas apie preliminarų susitarimą, premjero pareigas einantis socialistas Pedro Sanchezas sakė, kad tikslas yra rasti išeitį iš mėnesius trunkančios politinės aklavietės ir suformuoti „stabilią vyriausybę“.

„Trokštame pasiekti daugumos paramą parlamente“, – sakė P. Sanchezas ir pridūrė, kad jie kreipsis į kitas frakcijas siekdami „stabilios ir tvarios daugumos“.

Šalia jo stovėjęs „Podemos“ lyderis Pablo Iglesias sakė, kad abi partijos nori suformuoti „progresyvią koalicinę vyriausybę“.

„Kaip parodė rinkimų vakaras,.. tai, kas buvo istorinė proga balandį, tapo istorine būtinybe“, – žurnalistams sakė P. Iglesias.

Artimiausiomis savaitėmis abi partijos parengs visas detales dėl vyriausybės struktūros ir programos, pridūrė jis.

Nors P. Sanchezo socialistai laimėjo sekmadienio rinkimus, kurie buvo jau ketvirti per ketverius metus, jo pozicijos po jų susilpnėjo. Pakartotiniuose rinkimuose sustiprėjo dešiniojo sparno Liaudies partija, o į trečią vietą iškilo kraštutinių dešiniųjų „Vox“.

Ir socialistai, ir „Podemos“, palyginti su balandžio rinkimais, prarado dalį savo vietų parlamente.

P. Sanchezo partija, kuri turėjo 123 vietas, dabar gavo 120, o „Podemos“, turėjusi 42 vietas, naujos sudėties parlamente turės 35. Abiem frakcijoms iki nubalsavimo už įgaliojimų suteikimą trūksta 21 parlamento nario palaikymo.