Berlyno sienos griūties 30-ųjų metinių išvakarėse Vokietijoje kalbėjęs M. Pompeo pareiškė, kad Kinijos komunistų partija, „užgniauždama savo žmones, naudoja taktikas ir metodus, siaubingai gerai žinomus buvusiems rytų vokiečiams“.

Jis pridūrė, kad Vašingtonas yra aiškiai pasakęs Pekinui, jog jis turėtų „gerbti savo įsipareigojimus“ pagal „vienos šalies, dviejų sistemų“ principą, suteikiantį Honkongui teises, kurių nėra žemyninėje Kinijoje.

Atsakydamas Pekinas pasmerkė M. Pompeo „nepagrįstas piktavališkas atakas“, nukreiptas prieš Kinijos vyriausybę.

Kai kurie JAV veikėjai „bando pastatyti ideologinę sieną tarp Kinijos ir užsienio įmonių“, per spaudos konferenciją pirmadienį pareiškė Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovas Geng Shuangas.

Jis apkaltino M. Pompeo ignoruojant JAV žmonių interesus ir siekiant asmeninių politinių tikslų, bei paragino jį „atsisakyti savo ideologinio tendencingumo ir pasenusio Šaltojo karo [laikų] mąstymo“.

M. Pompeo į Berlyną atvyko Vokietijai ruošiantis minėti 1989 metų lapkričio 9 dieną įvykusios Berlyno sienos griūties, paskatinusios komunistinio režimo žlugimą Rytuose, metines.

Penktadienį M. Pompeo sakė, kad Jungtinės Valstijos ir jų sąjungininkės turėtų „ginti tai, kas buvo taip sunkiai iškovota... 1989-aisiais“ ir „pripažinti, kad mes varžomės su nelaisvomis tautomis dėl vertybių“.

JAV valstybės sekretoriaus kalba Berlyne buvo ne pirmas kartas, kai jis griežtai kritikavo Kiniją.

Spalio mėnesį M. Pompeo pareiškė, kad Pekinas yra „tikrai priešiškas“ Jungtinėms Valstijoms, ir pažadėjo padidinti spaudimą Kinijai daugelyje sričių.