Žlugus ankstesnei S. Kurzo valdančiajai koalicijai su kraštutiniais dešiniaisiais, 33 metų politikas nusprendė ieškoti kitų partnerių ir pranešė, kad jo Liaudies partija (OeVP) „pradės derybas su žaliaisiais“.

Tačiau S. Kurzas įspėjo, kad laukia „sudėtingas procesas“, dviem partijoms su labai skirtingomis programomis bandant suderinti pozicijas.

Žaliųjų lyderis Werneris Kogleris sekmadienį paskelbė, kad jo partija pritarė sprendimui pradėti oficialias derybas su OeVP, galinčias atverti kelią istoriniam žaliųjų patekimui į vyriausybę.

OeVP ir žalieji geriausiai pasirodė rugsėjo pabaigoje vykusiuose parlamento rinkimuose.

Konservatoriai rinkimuose užėmė pirmą vietą, todėl S. Kurzui buvo pavesta formuoti naują vyriausybę.

Jei koaliciją suformuos šios dvi partijos, tai bus pirmasis atvejis, kai žalieji dirbs Austrijos vyriausybėje.

S. Kurzas, kurio partija rinkimuose gavo 37,5 proc. balsų, sakė negalįs tiksliai pasakyti, kiek truks derybos su žaliaisiais. Jis priminė, kad susitarimui su kraštutinių dešiniųjų Laisvės partiją (FPOe) pasiekti 2017-aisiais prireikė dviejų mėnesių – anot OeVP lyderio, tai buvo padaryta „itin sparčiai“.

„Procesas nebus lengvas, nes žaliųjų ir OeVP pozicijos labai smarkiai skiriasi“, – sakė S. Kurzas žurnalistams ir kaip pavyzdį pateikė griežtą jo partijos poziciją dėl migracijos ir požiūrį į priemones ekonomikai skatinti.

W. Kogleris, kurio partija laikosi liberalesnio požiūrio į imigraciją, taip pat pabrėžė, kad bet kokiam susitarimui pasiekti reikės daugybės kompromisų.

OeVP ir žalieji 2003 metais vedė derybas dėl koalicijos suformavimo, bet jos nebuvo sėkmingos ir centro dešinieji sudarė koalicinę vyriausybę su kraštutiniais dešiniaisiais.

Ankstesnę S. Kurzo vyriausybę gegužę sužlugdė FPOe įtraukęs „Ibisageito“ korupcijos skandalas. Jis kilo žiniasklaidai paskelbus Ibisos saloje slapta kamera nufilmuotą įrašą, kuriame Austrijos vicekancleriu dirbęs tuometinis FPOe lyderis Heinzas-Christianas Strache už pagalbą organizuojant rinkimų kampaniją numanomai siūlo viešojo pirkimo sutartis vieno Rusijos oligarcho atstovei.

Ta vyriausybė dirbo pusantrų metų.

FPOe rugsėjį vykę rinkimai buvo labai nesėkmingi. Tuo metu žalieji, 2017 metais nesugebėję prasimušti į parlamentą, dėl pastaruoju metu pastebimai išaugusio rinkėjų susirūpinimo klimato klausimais šįkart smarkiai pagerino savo rezultatą, surinkę beveik 14 proc. balsų. Tai yra geriausias partijos rezultatas per visą jos istoriją.