Toks sprendimas buvo priimtas dėl susirūpinimo, kad varžantis torių ir N. Farage'o partijos kandidatams JK išstojimo iš Europos Sąjungos šalininkų balsai gali pasidalyti.

„Partija „Brexit“ nesivaržys dėl 317 vietų [parlamente], kurias konservatoriai laimėjo per praėjusius rinkimus“, – per kampanijos renginį Hartlepule Anglijos šiaurės rytuose pareiškė N. Farage'as.

Buvęs JK Nepriklausomybės partijos (UKIP) lyderis anksčiau žadėjo iškelti 600 kandidatų gruodžio 12 dienos rinkimams, jeigu ministras pirmininkas Borisas Johnsonas nesutiks atsisakyti išstojimo iš ES sąlygų, dėl kurių sutarė su Briuseliu.

Pasak N. Farage'o, pagal šį susitarimą „Brexit“ įvyktų „tik nominaliai“.

Tačiau B. Johnsonas atsisakė ir N. Farage'as dabar pasidavė, ironiškai pridurdamas: „Tam tikra prasme dabar turime aljansą „Išstokite“, tik tiek, kad padarėme tai vienašališkai.“

Užuot varžiusis dėl torių turimų vietų, partija „susitelks į vietas, kurias turi Leiboristų partija“, sakė jis.

Pagrindinė opozicinė Leiboristų partija yra pažadėjusi antrą referendumą dėl „Brexit“. Tokį raginimą remia ir daugelis mažesnių partijų Bendruomenių Rūmuose.

„Manau, kad mūsų veiksmas, šis šiandienos pranešimas, užkerta kelią antram referendumui. Ir tai, man dabar atrodo, yra pats svarbiausias dalykas mūsų šalyje“, – sakė N. Farage'as.

Tačiau Leiboristų partijos pirmininkas Ianas Lavery apkaltino N. Farage'ą ir B. Johnsoną skubomis kepant aljansą, galintį „išparduoti mūsų šalį“ ir valstybinę sveikatos apsaugos sistemą JAV farmacijos kompanijoms.

„Raginame rinkėjus atmesti šį duoklės tečeriniam 9-am dešimtmečiui aktą, kuris nuvestų prie negailestingesnių torių atakų prieš darbininkų klasės bendruomenes“, – sakė jis.

„Mūsų NHS (Nacionalinė sveikatos tarnyba) neparduodama“, – pridūrė I. Lavery.

Londono ekonomikos mokyklos (LSE) politikos ekspertė Sara Hobolt sakė, kad N. Farage'o sprendimas yra palankus B. Johnsonui. „Dėl to torių dauguma tampa daug labiau tikėtina“, – rašė ji socialiniame tinkle „Twitter“.

Tačiau B. Johnsonas vis tiek susiduria su sunkumais.

Per 2017 metų visuotinius rinkimus Konservatorių partija laimėjo 317 iš 650 vietų parlamente, bet kito mėnesio rinkimuose gins tik 298 vietas, B. Johnsonui dėl ginčų „Brexit“ klausimais išmetus kai kuriuos partijos narius, o dar keliems kitiems nariams pabėgus į kitas partijas.

Net jei konservatoriams pavyks išlaikyti šias 317 vietų, jų neužteks daugumos vyriausybei formuoti.

Po 2017 metų rinkimų partija buvo priversta suvienyti jėgas su Šiaurės Airijos Demokratine junionistų partija (DUP), kad išsilaikytų valdžioje.

B. Johnsonas taikosi į leiboristų turimas vietas, kad padidintų savo vietų skaičių, ir šiuo požiūriu vis tiek varžosi su N. Farage'u.