„Užbaigus procedūras, vienas amerikietis teroristas kovotojas buvo deportuotas iš Turkijos“, – sakė atstovas Ismailas Catakli, skelbia valstybinė Turkijos naujienų agentūra „Anadolu“.

„Septynių užsieniečių teroristų kovotojų iš Vokietijos kelionės programa repatriacijos centruose jau užbaigta. Jie bus deportuoti lapkričio 14 d.“, – pridūrė atstovas.

VRM atstovas taip pat patvirtino, kad šalis ruošiasi deportuoti 11 Sirijos sučiuptų prancūzų ISIS kovotojų.

„Tęsiama Sirijoje sučiuptų 11 teroristų kovotojų iš Prancūzijos deportacija“, – sakė I. Catakli. Jis taip pat pranešė, kad bus deportuojami ir airių bei danų džihadistai.

Turkija kritikavo Vakarų šalis, nes šios esą atsisako susigrąžinti savo piliečius, išvykusius prisijungti prie ISIS Sirijoje ir Irake. Kai kuriems džihadistams iš Vakarų net buvo atimtos pilietybės.

Praeitą savaitę Turkijos vidaus reikalų ministras Suleymanas Soylu pareiškė, kad Turkijoje sulaikyta beveik 1 200 užsieniečių ISIS narių, 287 iš kurių buvo sulaikyti neseniai vykusios karinės operacijos Šiaurės Sirijoje metu.

„Išsiųsime atgal tris, penkis, dešimt žmonių“, – penktadienį sakė S. Soylu.

„Nėra reikalo bandyti nuo to bėgti, mes juos nusiųsime atgal jums. Tvarkykitės su jais taip, kaip norite“, – pridūrė jis.

Kol kas neaišku, ar Turkijai pavyks deportuoti tuos, kuriems buvo atimtos pilietybės.

Nors 1961-ųjų Niujorko konvencija uždraudė palikti žmones be jokios valstybės pilietybės, kelios šalys, įskaitant Jungtinę Karalystę (JK) ir Prancūziją, nėra jos ratifikavusios, o sprendimai atimti pilietybę iš žmonių sukėlė ilgus teisinius ginčus.

Vien JK atėmė daugiau nei 100 žmonių pilietybes už dalyvavimą džihadistų grupuočių veikloje užsienyje.