„Per kiek daugiau nei mėnesį visoje šalyje žuvo mažiausiai 264 protestuotojai. Tai tampa ne kuo kitu, o skerdynėmis“, - nurodoma „Amnesty International“ direktorės Artimiesiems Rytams ir Šiaurės Afrikai Hebos Morayef pranešime.

Gatvės protestai Irake vyksta nuo spalio pradžios. Pirmoji protestų banga įsiplieskė spalio pradžioje ir demonstracijos daugiausiai vyko sostinėje Bagdade bei šalies pietuose. Demonstracijų metu saugumo pajėgos naudojo pernelyg didelę jėgą prieš protestuotojus, o protestai aprimo po maždaug savaitės. Antroji protestų banga kilo spalio 25 d. ir nerimsta iki šiol.

Demonstrantai piktinasi korupcija, darbo vietų trūkumu, dažnais elektros energijos tiekimo sutrikimais ir vandens trūkumu. Protestuotojai taip pat reikalauja vyriausybės atsistatydinimo, parlamento paleidimo ir visos šalies politinės sistemos pertvarkos.

„Amnesty International“ paragino Irako institucijas suvaldyti saugumo pajėgas ir užkirsti kelią neteisėtam mirtinos jėgos naudojimui, nes vien šeštadienį Bagdado centre žuvo mažiausiai šeši protestuotojai.

Pasak organizacijos, kuri remiasi medikų duomenimis, keturi iš šešių Bagdade šeštadienį žuvusių protestuotojų buvo nušauti tikromis kulkomis.

„Šios skerdynės privalo baigtis dabar pat, o už tai atsakingi asmenys turi stoti prieš teismą“, - teigė H. Morayef.