„Pilnai problemos neišsprendžia, bet sumažina įtampą (...) Poreikis globai auga drastiškai. Per 10 metų beveik dešimt kartų išaugo poreikis globai. Tai rodo senstančios visuomenės situaciją“, – Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitete per 2020 metų valstybės biudžeto projekto svarstymą teigė L. Kukuraitis.

Pasak jo, šiuo metu slaugos paslaugos yra finansuojamos iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF), ir globa – iš valstybės biudžeto, tačiau šias paslaugas reikėtų sujungti.

„Kalbame apie bendro fondo kūrimą ir naujos, ilgalaikės priežiūros paslaugos atsiradimą“, – tvirtino ministras.

Socialinės apsaugos ir darbo bei Sveikatos apsaugos ministerijos ketina parengti ilgalaikės priežiūros paslaugų koncepciją ir numatyti tvarius jos finansavimo būdus. Viena iš idėjų – įsteigti Ilgalaikės priežiūros fondą, į kurį patektų valstybės biudžeto, savivaldybių, PSDF bei Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšos, taip pat dalis gyventojų pajamų mokesčio.

Anot Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos, toks fondas galėtų atsirasti 2022 metais.

Ministerija BNS nurodė, kad asmenų su sunkia negalia socialinei globai valstybės biudžete 2017-2018 metais buvo numatyta po 23,1 mln. eurų, šiemet – 23,6 mln. eurų.

Bendras socialinės srities finansavimas kitąmet turėtų augti 13,6 proc., tam skiriamos lėšos sudarys 1,2 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP).