Minimi pažeidimai susiję su Rytų Ukrainos sukilėlių ginklavimu bei etninių totorių ir kitų tautinių mažumų teisių suvaržymu po Krymo pusiasalio aneksijos.

Šis TTT penktadienio sprendimas reiškia, kad ši byla, atvėrusi naują Ukrainos ir Rusijos teisinių kovų frontą, bus nagrinėjama toliau.

Manoma, kad jos nagrinėjimas gali užtrukti daug mėnesių ar net metų.

Ukraina padavė Rusiją į teismą 2017 metais skųsdamasi dėl Jungtinių Tautų konvencijos dėl terorizmo finansavimo pažeidimo. Kijevas tvirtino, kad buvo tiekiami ginklai ir pinigai kovotojams Rytų Ukrainoje.

Praėjusių metų rugsėjį Rusija paprašė TTT atmesti Ukrainos ieškinį tvirtindama, kad Hagoje įsikūręs teismas neturi teisės jį nagrinėti.

Teismui pirmininkaujantis Abdulqawi Yusufas sakė, kad TTT „nusprendė, jog turi jurisdikciją tirti Ukrainos teiginius“.

Teisėjas pridūrė, kad kol kas priimtas sprendimas tik dėl teismo jurisdikcijos, o Ukrainos pateiktų skundų pagrįstumas kol kas nebuvo vertinamas.

Kijevas reikalauja atlyginti žalą už atakas, dėl kurių kaltinami prorusiški separatistai Rytų Ukrainoje, kur per konfliktą, prasidėjusį daugiau kaip prieš penkerius metus, žuvo per 13 tūkst. žmonių.

Ukrainos užsienio reikalų viceministrė Olena Zerkal gyrė penktadienio TTT sprendimą.

„Tai – didi pergalė Ukrainai, bet ne vien Ukrainai. Manau, kad tai yra įstatymo viršenybės pergalė“, – sakė ji žurnalistams prie teismo.

„Rusija bus atskaitinga ir turės pateikti savo nuomonę ir požiūrį bei neišvengs atsakomybės už visus pažeidimus“, – kalbėjo O. Zerkal.

Rusija į šį TTT sprendimą kol kas nesureagavo.

Į žuvusiųjų Ukrainoje skaičių įtrauktos ir 298 Malaizijos lainerio MH17 reiso katastrofos aukos. Iš Amsterdamo į Kvala Lumpūrą skridęs laineris „Boeing 777“ 2014 metų liepos 17 dieną buvo numuštas rusų gamybos raketa BUK ir sudužo netoli prorusiškų Rytų Ukrainos separatistų bastiono Donecko.

Nyderlanduose kitų metų kovą turi prasidėti trijų ukrainiečių ir vieno ruso teismas dėl šios aviakatastrofos.

Paklausta, kokią įtaką naujausias TTT sprendimas turės teismui dėl MH17 sudužimo, O. Zerkal sakė, kad JT teismas „išnagrinės šią bylą, ir gali būti, kad ji turės įtakos Rusijos pozicijai [JT] Saugumo Taryboje, o mes pasieksime teisingumą“.

Kiek anksčiau Maskva vetavo JT Saugumo Tarybos rezoliucijos projektą, kuriame siūlyta įkurti tarptautinį tribunolą teisti asmenis, atsakingus už Malaizijos lainerio numušimą.

Šis TTT sprendimas priimtas tą pačią dieną, kai Ukrainos kariuomenė ir Kremliaus palaikomi separatistai 24 valandoms, iki šeštadienio, atidėjo planuotą pajėgų atitraukimą konflikto krečiamoje šalies rytinėje dalyje.

Pajėgų atitraukimas yra išankstinė sąlyga Rusijos prezidento Vladimiro Putino ir Ukrainos vadovo Volodymyro Zelenskio pirmosioms tiesioginėms deryboms.

1945 metais įsteigtas TTT yra pagrindinis JT teisingumo organas, sprendžiantis teritorinius ir sienų ginčus tarp valstybių.