5,9 balo stiprumo požeminis smūgis užfiksuotas 1 val. 17 min. vietos (0 val. 47 min. Lietuvos) laiku maždaug už 120 kilometrų į pietryčius nuo Tebrizo, Rytų Azerbaidžano provincijoje, nurodė Irano seismologijos centras.

Drebėjimo, kuris buvo apibūdintas kaip „vidutinio stiprumo“, židinys glūdėjo 8 km gylyje. Po jo įvyko dar penki pakartotiniai smūgiai.

Provincijos gubernatorius Mohammadas-Reza Pourmohammadi vietos žiniasklaidai sakė, kad gelbėjimo operacijos vyksta 41 gyvenvietėje, tačiau daugiausia žalos padaryta dviejose: Varnakeše ir Varzagane.

Kaip pranešė greitosios pagalbos tarnybos, dėl patirtų sužalojimų į ligonines kreipėsi 340 žmonių. Dauguma jų, išskyrus 17, iki penktadienio popietės iš gydymo įstaigų buvo paleisti.

Žemės drebėjimas su žeme sulygino maždaug 40 pastatų, žuvo daugiau nei 200 gyvulių.

Beveik 100 sužeistų žmonių buvo ištraukti iš jų apgriautų arba visiškai su žeme sulygintų namų griuvėsių.

Apie vidurdienį greitosios pagalbos tarnybos žmonėms 78 gyvenvietėse pradėjo dalinti išgyvenimo rinkinius, virykles, antklodes ir palapines.

Varnakeše įkurta laikina prieglauda namų netekusiems žmonėms.

Valstybinės televizijos transliuotuose reportažuose matyti savo namus palikę žmonės, besišildantys prie ant kelio sukurto laužo.

Vis tik drebėjimo padaryta žala yra mažesnė, nei buvo anksčiau bijota.

JAV Geologijos tarnyba (USGS) paskelbė perspėjimą, kad „galimos reikšmingos aukos ir potencialiai didelio masto gaivalinė nelaimė“.

Tačiau išaušus daugelyje rajonų žmonės jau buvo sugrįžę į savo namus, kuriuos paliko pajutę žemės drebėjimą ir ištikti panikos.

Visose, išskyrus vieną, gyvenvietėse atnaujintas dujų tiekimas.

Žemės drebėjimas buvo jaučiamas provincijos sostinėje Tebrize ir net Rašte, esančiame prie Juodosios jūros pakrantės už 200 kilometrų nuo drebėjimo epicentro.

Daugiau nei milijoną gyventojų turintis Tebrizas yra istorinis miestas. Keletą kartų XIII–XVI amžiuje jis buvo Irano sostinė. Jo turgus įtrauktas į UNESCO pasaulio kultūros paveldo sąrašą.

Iraną kerta dviejų tektoninių plokščių sandūra, tad žemės drebėjimai šalyje yra dažni.

Pastaraisiais dešimtmečiais šiitiška respublika patyrė didelių katastrofų, įskaitant 2003 metais senovinį Bamo miestą sugriovusį žemės drebėjimą, per kurį žuvo mažiausiai 31 tūkst. žmonių.

1990 metais 7,4 balo žemės drebėjimas šiaurės Irane pareikalavo 40 tūkst. žmonių gyvybių, dar 300 tūkst. buvo sužeista, o pusė milijono gyventojų liko be pastogės. Griuvėsiais virto dešimtys miestų ir beveik 2 000 kaimų.

Per kelerius pastaruosius metus Irane įvyko mažiausiai du kiti reikšmingi žemės drebėjimai. 2005 metais per vieną jų žuvo daugiau kaip 600 žmonių, o įvykęs 2012-aisiais pareikalavo apie 300 gyvybių.