„Europos vienybė negali pakeisti transatlantinės vienybės“, – pareiškė J. Stoltenbergas, komentuodamas Prancūzijos prezidento Emmanuelio Macrono žodžius, esą NATO yra ištikusi „smegenų mirtis“ dėl koordinacijos nebuvimo Aljanso viduje.

„Bet koks mėginimas atitolinti Europą nuo Šiaurės Amerikos kelia Aljanso ir transatlantinio ryšio nusilpimo riziką, taip pat gali suskaldyti Europą“, – pabrėžė NATO vadovas.

Be to, jis sakė, kad sveikintų atskirą „Europos gynybos stiprinimą“.

Pasak J. Stoltenbergo, NATO šiuo metu yra stiprus aljansas, o „JAV stiprina savo indėlį Europai, dislokuodamos daugiau savo karių ir rengdamos daugiau karinių pratybų“.

Aljanso vadovas pabrėžė, jog „realybė tokia, kad vykdome vis daugiau [veiksmų] drauge ir stipriname savo bendrą gynybą“.

E. Macronas anksčiau ketvirtadienį paskelbtame interviu pareiškė manąs, kad NATO yra ištikusi „smegenų mirtis“, skundėsi dėl nepakankamo Europos ir JAV planų koordinavimo, taip pat Aljanso narės Turkijos agresyvių veiksmų Sirijoje.

„Nėra apskritai jokio koordinavimo priimant strateginius sprendimus tarp Jungtinių Valstijų ir NATO sąjungininkių. Jokio“, – kalbėjo Prancūzijos lyderis.

„Turime iš naujo įvertinti, kas iš tikrųjų yra NATO, atsižvelgdami į Jungtinių Valstijų įsipareigojimus, – perspėjo jis. – Mano nuomone, Europa pajėgi gintis pati.“

Jis perspėjo, kad Europa atsidūrusi „ant bedugnės krašto“, nes 10-o dešimtmečio viduryje buvo pažabotos Europos Sąjungos projekto politinės ambicijos.

„Europa pamiršo, kad ji yra bendruomenė, vis labiau vertindama save kaip rinką, kurios galutinis tikslas yra plėtra“, – pareiškė E. Macronas, neseniai blokavęs siekius dar labiau išplėsti bloką priimant į jį papildomas dvi Balkanų valstybes.

Pasak prancūzų lyderio, pasaulį apėmė neramumai, kadangi Europa nebeįžvelgia istorinės perspektyvos, JAV vis labiau lygiuojasi į Kiniją, o ES pašonėje formuojasi autoritariniai režimai.

„Visa tai lėmė išskirtinį Europos trapumą, ir jeigu ji nepradės laikyti savęs pasauline galybe, ji išnyks, nes sulauks stipraus smūgio“, – įsitikinęs E. Macronas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)