E. Macronas „pavartojo drastiškų žodžių; aš ne taip suprantu bendradarbiavimą NATO“, sakė Vokietijos kanclerė po derybų su Aljanso generaliniu sekretoriumi Jensu Stoltenbergu.

„Nemanau, kad tokie radikalūs pareiškimai yra būtini, net jei ir turime problemų ir privalome susitelkti“, – teigė A. Merkel.

J. Stoltenbergas savo ruožtu pabrėžė, kad „NATO yra stipri“, ir pridūrė, kad Jungtinės Valstijos ir Europa „drauge dirba daugiau, nei esame padarę per dešimtmečius“.

E. Macrono išsakytos abejonės dėl NATO veiksmingumo grasina iki pamatų sudrebinti Aljansą prieš gruodį numatytą viršūnių susitikimą Jungtinėje Karalystėje.

„Nėra apskritai jokio koordinavimo priimant strateginius sprendimus tarp Jungtinių Valstijų ir NATO sąjungininkių. Jokio“, – tvirtino Prancūzijos lyderis.

Minint 30-ąsias Berlyno sienos griuvimo metines Vokietijos Leipcigo mieste viešintis JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo (Maikas Pompėjas) taip pat atmetė E. Macrono komentarus.

„Manau, kad NATO tebėra svarbi, ypač svarbi, galbūt istoriškai viena iš svarbiausių strateginių partnerysčių visoje žinomoje istorijoje“, – sakė jis per spaudos konferenciją.

Dėl to „tiesiog būtina, kad kiekviena šalis dalyvautų, prisijungtų ir tinkamai prisidėtų siekiant tos bendros saugumo misijos“, pridūrė M. Pompeo, užsimindamas apie senus Vašingtono priekaištus, kad kai kurios Aljanso narės neskiria pakankamai lėšų gynybai.

Per tą pačią spaudos konferenciją kalbėjęs Vokietijos užsienio reikalų ministras Heiko Maasas (Heikas Masas) irgi sakė labai tikintis kariniu aljansu, „ypač mums susiduriant su vis daugiau ir didesnių globalių iššūkių“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)