„Matome suaktyvėjusią IS padalinių veiklą Afganistane“, – regiono saugumo forume Taškente sakė Federalinės saugumo tarnybos (FSB) vadovas Aleksandras Bortnikovas, kurį citavo rusų naujienų agentūra TASS.

„Jų tikslas yra sustiprinti bazę ir išsiplėsti į NVS (Nepriklausomų Valstybių Sandraugos) teritoriją“, – kalbėjo jis.

Pasak FSB vadovo, IS jungia savo padalinius Afganistane ir dirba išvien su grupuote „Jamaat Ansarullah“ ir Rytų Turkestano islamo judėjimu, dar vadinamu Turkestano islamo partija.

IS plėtrą į buvusias Sovietų Sąjungos „vykdys kovotojai, kurie yra Vidurio Azijos respublikų piliečiai, turintys kariavimo patirties kaip teroristinių grupuočių nariai“, pridūrė A. Bortnikovas.

Šis komentaras nuskambėjo po trečiadienio išpuolio Tadžikistano pasienio užkardoje. Tadžikų pareigūnai dėl jo kaltina IS narius, patekusius į rajoną iš Afganistano.

Tadžikistano pareigūnai pranešė, kad nukovė 15 užpuolikų ir keturis sulaikė, tačiau per išpuolį žuvo vienas karys ir vienas policininkas.

Sirijoje ir Irake veikiančios radikalios islamistų grupuotės daugiausia naujų kovotojų užverbuoja Tadžikistane ir kitose buvusiose sovietinėse Vidurio Azijos valstybėse. Kai kurie jų atvyksta iš Rusijos, kur Vidurio Azijos gyventojai emigruoja dėl darbo.

IS propagandinėse skrajutėse Vidurio Azijos teritorijos yra vadinamos IS „kalifatui“ priklausančiais „vilajetais“ arba provincijomis.

IS džihadistai anksčiau prisiėmė atsakomybę už keletą išpuolių Tadžikistane, įskaitant keturių dviračiais keliavusių vakariečių nužudymą praėjusią vasarą.