JAV diplomatijos vadovas dviejų dienų vizito į Vokietiją atvyko prieš lapkričio 9-ąją minimas Berlyno sienos griuvimo 30-ąsias metines. Jis turėtų susitikti su komunistinį režimą nuvertusios 1989 metų taikios revoliucijos demonstrantais ir pasakyti kalbą Vokietijos sostinėje.

Miodlaroite M. Pompeo pasitiko Vokietijos užsienio reikalų sekretorius Heiko Maasas. Abu jie aplankė 3,3 metro aukščio ir 700 metrų ilgio betoninės sienos, dalinusios gyvenvietę nuo 1966 iki 1989 metų, likučius.

M. Pompeo buvo vienas iš 300 tūkst. JAV karių, dislokuotų Europoje per patį Šaltojo karo įkarštį nuo 1986 metų. Šiuo metu Europoje yra maždaug 30 tūkst. amerikiečių karių.

Jaunas JAV kariuomenės leitenantas laikė pozicijas stovėdamas prie sargybinių bokštelių ir spygliuotos vielos užtvaros, blokavusios patekimą į tuometinę Vokietijos Demokratinę Respubliką (VDR).

„Niekur kitur Vokietijos padalinimo tragedija nebuvo taip matoma kaip čia“, – naujienų agentūrai AFP sakė vietos muziejaus direktorius Robertas Lebergernas.

Griežtai kontroliuojama

Per Miodlaroitą teka nedidelis upelis, šiuo metu dalinantis Bavarijos ir Tiuringijos žemes, o nuo 1949 metų žymėjęs tarptautinę sieną ir skyręs dvi valstybes – Vokietijos Federacinę Respubliką (VFR) ir VDR.

Kaip ir Vakarų Berlyno eksklavas, miestelis buvo atskirtas spygliuotos vielos užtvara, minų lauku ir vielinėmis atotampomis. Be to, ši atkarpa ir visa šimtus kilometrų nusidriekusi VDR siena buvo budriai saugoma patrulių.

Pirma VDR pastatyta užtvara gyvenvietėje atsirado 1952 metais, po dešimtmečio vietoje jos buvo pastatyta siena.

Dėl šios slegiančios sienos, primenančios per naktį padalintą Berlyną, gyvenvietė gavo „Mažojo Berlyno“ vardą.

Po Vokietijos suvienijimo 1990 metais pasienio įtvirtinimai tapo turistų traukos objektu. Juos per metus aplanko maždaug 70 tūkst. atvykėlių.

Dar ir šiandien miestelis turi du merus, du telefono ir pašto kodus ir skirtingus vokiečių kalbos dialektus.

Rimti susitikimai

M. Pompeo vizito ketvirtadienio darbotvarkė yra daugiau protokolinė. Joje dar numatytas apsilankymas pas JAV karius mokymų poligone Bavarijoje ir trumpa viešnagė Leipcige.

JAV valstybės sekretorius dar planuoja sustoti Halėje ir pagerbti praėjusį mėnesį įvykdyto antisemitinio išpuolio žydų sinagogoje aukų atminimą.

Tačiau penktadienį jo laukia įtempta diena – diskusijos su Vokietijos kanclere Angela Merkel ir įtakingais jos kabineto nariais.

Susitikimas suteiks progą aptarti klausimus, kuriais Berlyno ir Vašingtono požiūriai skiriasi.

Tarp tokių klausimų yra Irano urano sodrinimo schema, NATO reikalavimų neatitinkančios Vokietijos išlaidos gynybai arba jos nuolatinis prekybos ir biudžeto perviršis.