Rusija per keletą ateinančių mėnesių pristatys Serbijai oro gynybos sistemas „Pantsir-S“ pagal pasirašytą susitarimą, nepaisant to, kad JAV įspėjo dėl galimų sankcijų Serbijai, tai trečiadienį skelbė Serbijos valstybinė naujienų agentūra „Tanjung“.

JAV specialusis pasiuntinys Vakarų Balkanams Matthew Palmeris kiek anksčiau įspėjo Serbiją, kad dėl rusiškų ginklų pirkimo šalis gali sulaukti JAV sankcijų.

„Viliamės, kad mūsų partneriai serbai bus atsargūs dėl bet kokių tokio pobūdžio sandorių“, – sakė M. Palmeris.

Serbijos gynybos ministro Aleksandaro Vulino teigimu, šios raketų sistemos bus ilgalaikės taikos regione garantas, jos padės apsaugoti svarbius taškus, kaip pavyzdžiui, oro uostai, ryšių centrai, nuo galimų orlaivių, sraigtasparnių ir nepilotuojamų orlaivių atakų.

Serbija išlieka svarbi Rusijos sąjungininkė, nors tuo pačiu nori prisijungti prie Europos Sąjungos (ES). Rusija padeda Serbijai stiprinti savo kariuomenę naikintuvais, puolamaisiais sraigtasparniais ir kovos tankais.

Serbijos prezidentas Aleksandras Vučičius antradienį teigė, kad Serbija perka iš Rusijos gynybinius ginklus, bet nori išvengti bet kokių JAV sankcijų ar „konfrontacijos su Amerika“.