„Pirmosiomis ketvirtadienio minutėmis“ inžinieriai pradėjo leisti urano heksafluorido dujas į šioje įmonėje veikiančias pirmosios kartos sodrinimo centrifugas, sakoma pranešime.

Sutikimas sustabdyti urano sodrinimą komplekse, kuris ilgą laiką buvo įslaptintas, buvo vienas iš Irano branduolinės programos suvaržymų, su kuriais Teheranas sutiko mainais į jam taikomų tarptautinių sankcijų švelninimą.

Trečiadienį paskelbtas Irano pranešimas, kad jis nuo vidurnakčio (22 val. 30 min. Lietuvos) laiku atnaujins sodrinimą Fordo gamykloje, sukėlė susirūpinimą šalims, tebedalyvaujančioms ties žlugimo riba atsidūrusioje sutartyje.

Didžioji Britanija, Kinija, Prancūzija, Vokietija ir Rusija stengėsi išgelbėti sunkiai iškovotą susitarimą, Vašingtonui pernai gegužę iš jo pasitraukus ir vienašališkai atnaujinus skaudžias sankcijas.

Pasak jų, kadangi Iranas nuo gegužės palaipsniui įšaldo savo įsipareigojimus pagal vadinamąjį Bendrąjį išsamių veiksmų planą (JCPOA), susitarimo laikytis tampa vis sunkiau.

Atnaujintas urano sodrinimas Fordo komplekse yra jau ketvirtas žingsnis, mažinantis Irano įsipareigojimus.

Sodrinant uraną galima pasigaminti kuro atominiams reaktoriams. Ypač prisodrintas uranas yra tinkamas branduoliniams užtaisams gaminti.

Vis dėlto Iranas visuomet neigdavo, kad jo branduolinė programa turi kokį nors karinį dėmenį.

Teheranas pabrėždavo, kad visi sprendimai dėl įsipareigojimų įšaldymo yra priimami skaidriai ir galėtų būti atšaukti, jeigu tik kitos JCPOA narės rastų būdą JAV sankcijoms apeiti.

„Visi šie veiksmai atliekami prižiūrint Tarptautinei atominės energijos agentūrai (TATENA)", – nurodė Irano branduolinė organizacija.

Vienas šaltinis, artimas šiai Jungtinių Tautų agentūrai, sakė, kad TATENA inspektoriai yra nuvykę į Fordo kompleksą ir „labai greitai“ pateiks ataskaitą apie Irano žingsnius.

Naujausius veiksmus Iranas pradėjo sukakus terminui, iki kurio kitos JCPOA signatarės turėjo parengti mechanizmą, leidžiantį užsienio bendrovėms palaikyti verslo ryšius su Iranu, neužsitraukdamos JAV bausmių.

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas išreiškė susirūpinimą dėl Teherano pranešimų, bet sakė, kad Europos galybės privalo atlikti savo darbą.

„Jos reikalauja, kad Iranas vykdytų visus [įsipareigojimus] be išimties, bet nieko nesuteikia mainais“, – jis sakė žurnalistams Maskvoje.

Kremlius anksčiau pareiškė, kad Iranui taikomos sankcijos yra „beprecedentės ir neteisėtos“.