Vienam iš kaltinamųjų buvo skirta mirties bausmė, jos vykdymą atidedant.

Šie nuosprendžiai vainikavo bendrą Kinijos ir JAV tyrimą dėl neteisėtos prekybos narkotiku, nužudžiusiu tūkstančius amerikiečių.

Jungtinės Valstijos seniai tvirtina, kad Kinija yra pagrindinis šio pražūtingo opioido, naudojamo malšinti itin stiprų skausmą, šaltinis. Rugpjūtį prezidentas Donaldas Trumpas apkaltino Pekiną, kad jis nevykdo pažado imtis griežtų priemonių kovai su šiuo narkotiku.

Šiaurinės Hebėjaus provincijos teismas pareiškė, kad ši byla yra pirmas sėkmingas Kinijos ir JAV institucijų bendras tyrimas.

Kinijos kovos su narkotikais biuras 2017 metais išsiaiškino Šanchajuje bei rytinėje Dziangsu provincijoje veikusį nusikalstamą susivienijimą ir konfiskavo 11,9 kg fentanilio.

Anot teismo, išaiškinti šį nusikalstamą susivienijimą padėjo informacija, gauta iš JAV sienos apsaugos institucijų.

Vyrą pavarde Liu teismas nuteisė myriop, bausmės vykdymą atidėjęs dvejiems metams. Kitiems aštuoniems kaltinamiesiems buvo skirtos laisvės atėmimo bausmės nuo pusės metų iki gyvos galvos.

„Dėl didelio pelno ir didžiulės paklausos iš užsienio pirkėjų“ trys asmenys pavardėmis Wangas, Liu ir Jiangas neteisėtai tiekė pirkėjams Jungtinėse Valstijose fentanilį ir alprazolamą – nerimo pojūtį slopinantį receptinį vaistą „Xanax“, nurodė Singtajaus antros instancijos liaudies teismas.

Nuosprendžiai paskelbti JAV ir Kinijai derantis dėl prekybos susitarimo, kuris užbaigtų ilgiau nei metus tarp šalių vykstantį prekybos karą. Fentanilio problema buvo viena kliūčių susitarimui pasiekti.