Tačiau visa tai netrukdo T. Obiangui, Vakarų Afrikos diktatoriaus sūnui, instagramo paskyroje demonstruoti naujas brangenybes ir trofėjus.

Liepos 11 d. įraše aplink jį šokinėja du vyrai, kol jis patogiai įsitaisęs drabužių parduotuvėje siurbčioja arbatą. Po savaitės jis jau nardo žėrinčiuose turkio žydrumo vandenyse. Rugpjūčio 29 d. įrašas rodo jį mojuojantį iš jachtos netoli Kaprio krantų.

Anksčiau šį mėnesį – neilgai trukus po to, kai Šveicarijos valdžia užbaigė ne vienerius metus užsitęsusį korupcijos tyrimą, aukcione parduodama daugiau nei du tuzinus superautomobilių, kadaise priklausiusių diktatoriaus sūnui, – T. Obiangas, kuriam šiuo metu 51-eri, paskelbė naujų asmenukių: štai jis sėdi ant džipo kapoto, o šalia stovi sraigtasparnis, papuoštas Pusiaujo Gvinėjos vėliava.


Nafta turtingos Afrikos šalies pirmasis viceprezidentas ir prezidento Teodoro Obiango Nguemos Mbasogo sūnus T. Obiangas pastarąjį dešimtmetį susidūrė su korupcijos tyrimais trijose valstybėse ir kiekvienu atveju neigė padaręs ką nors neteisėto.

Žmogaus teisių stebėjimo tarnyba, ataskaitoje teigusi, kad korumpuoti aukščiausieji vyriausybės pareigūnai pasisavino Pusiaujo Gvinėjos socialinėms programoms skirtus pinigus, pažymėjo, kad dvi Obiango jaunesniojo žinioje esančios superjachtos bendrai paėmus yra vertos 250 milijonų dolerių.

Bloomberg“ surinkti duomenys rodo, kad 250 pėdų „Ebony Shine“ ir 300 pėdų „Ice“ neseniai buvo pastebėtos Italijos Rivjeroje. Nors Pusiaujo Gvinėja Šveicarijos teismui pareiškė, kad abi jachtos yra valstybės nuosavybė, duomenis apie pasaulinę jūrų rinką teikianti įmonė „VesselsValue“ patikslino, kad jas valdančias kompanijas kontroliuoja T. Obiangas.

„Vyriausybėms jis nepatinka, bet jos nenori daryti iš Pusiaujo Gvinėjos priešo, – teigia Kenas Hurwitzas, Atviros visuomenės teisingumo iniciatyvos, palaikomos milijardieriaus George'o Soroso ir atstovaujančios asmenims ir grupėms ekonominio teisingumo bylose visame pasaulyje, vyresnysis patarėjas. – Didžiąją dalį jų naftos vis dar kontroliuoja amerikiečių kompanijos.“

2014 m. T. Obiangas pasirašė susitarimą su JAV teisingumo departamentu, sutikdamas atsisakyti daugiau nei 30 milijonų dolerių vertės turto, įskaitant dvarą Malibu, Kalifornijoje.

Sunkesnį smūgį kirto Prancūzija 2017 m., kai T. Obiangas už akių buvo nuteistas dėl turto grobstymo. Paryžiaus teismas liepė areštuoti daugiau kaip 100 milijonų eurų vertės turtą, įskaitant dvarą netoli Eliziejaus laukų.

Jis išvengė kalėjimo, nes teismo sprendimu 3 metų laisvės atėmimo bausmė buvo atidėta. T. Obiango advokatai tvirtino, kad jis turi diplomatinį imunitetą ir kad dvare buvo įsikūrusi Pusiaujo Gvinėjos ambasada.

Laikrodžiai, automobiliai


Praėjusiais metais Brazilijos pareigūnai sustabdė T. Obiangą oro uoste ir, kaip pranešama, konfiskavo 20 rankinių laikrodžių, kurių vertė – 15 milijonų dolerių, bei daugiau kaip 1,4 milijono dolerių grynaisiais.

Galiausiai grąžino jam 10 000 dolerių – didžiausią grynųjų pinigų sumą, kurią galima įsivežti į Braziliją nedeklaruojamą.

Pusiaujo Gvinėjos ambasados ​​Brazilijoje sekretorius pareiškė, kad laikrodžiai buvo skirti asmeniniam naudojimui, o grynieji pinigai – kitai kelionei į Singapūrą, praneša Globo.com.

O tada šveicarai rugsėjo 30 d. aukcione, kaip buvo sutarta, pardavė superautomobilius už 27 milijoną dolerių.

Tarp jų – „Bugatti Veyron“, „Rolls-Royce Phantom“, „Lamborghini Veneno“ ir „Koenigsegg One“, kaip liudija teismo ir aukcionų įrašai. Pusiaujo Gvinėja pareiškė, kad automobiliai priklausė valstybinei įmonei.

Šalies ambasada Vašingtone neatsakė nei į žinutes, nei į prašymą pakomentuoti per oficialų vyriausybės tinklalapį. Papildomi bandymai pasiekti T. Obiangą instagrame ir per Pusiaujo Gvinėjos informacijos ministrą buvo nesėkmingi.

Kalifornijos advokatas Kevinas Fisheris, kuris atstovauja jam teisme dėl Malibu turto pardavimo, komentuoti atsisakė.

Nuo naftos atradimo 1996 m. Pusiaujo Gvinėjos bendrasis vidaus produktas išaugo daugiau nei 5000 proc. Šiuo metu 28 000 kvadratinių mylių šalis Afrikoje yra trečioji pagal turtingumą vienam gyventojui.

Pasak JAV energetikos informacijos administracijos, 2015 m. nafta sudarė 80 proc. visų šalies fiskalinių pajamų.

Abu Obiangai tvirtino, kad naudingosios iškasenos pagerino jų šalies žmonių gyvenimą.

Tačiau naftos turtų pasiskirstymas yra netolygus. Daugiau nei pusei vaikų iki 5 metų trūksta tinkamo maisto ir maždaug 9 proc. šios amžiaus grupės atstovų miršta, pranešė „Unicef“ 2017 m. ataskaitoje.

Pasaulio banko duomenimis, vidutinė gyvenimo trukmė Pusiaujo Gvinėjoje siekia vos 58 metus, lyginant su 66 kaimyniniame Gabone.

T. Obiangas „begėdiškai apiplėšė savo vyriausybę ir sužlugdė savo šalies verslus, kad galėtų mėgautis švaistūnišku gyvenimo būdu, kol dauguma jo bendrapiliečių gyvena baisiame skurde“, – 2014 m. pranešime teigė tuometinė JAV generalinio prokuroro padėjėja Leslie R. Caldwell, paskelbdama apie abišalį susitarimą.

Kaip teigiama pranešime, T. Obiangui pavyko išsaugoti reaktyvinį lėktuvą „Gulfstream“, kurį numatyta konfiskuoti, jei diktatoriaus sūnus kada nors sugrįš į JAV, ir 1 milijono dolerių vertės Michaelo Jacksono atminimo suvenyrus, įskaitant blizgučiais siuvinėtą pirštinę.

Pusiaujo Gvinėja, bandžiusi gauti 700 milijonų dolerių paskolą iš Tarptautinio valiutos fondo savo valiutai sustiprinti, po praėjusios savaitės susitikimų Vašingtone su TVF pasirašė trejų metų finansinį susitarimą.

TVF „parėmė valdžios institucijų pastangas sukurti nacionalinę strategiją, skirtą valdymo tobulinimui ir kovai su korupcija, parengiant valdymo ataskaitą“, elektroniniame laiške teigė fondo atstovė.

Žmogaus teisių stebėjimo tarnybos korupcijos tyrėja Sarah Saadoun pasiūlė šaliai kitą būdą gauti pinigų.

„Jei jie parduotų tas dvi jachtas, gautų trečdalį prašomos paskolos“, – pažymėjo ji.