Kitą trečiadienį prieš Kongresą stos du JAV pareigūnai, įskaitant dabartinį aukščiausio rango amerikiečių diplomatą Ukrainoje Williamą Taylorą (Viljamą Teilorą), parėmusį įtarimus, kad D. Trumpas spaudė Kijevą atlikti jam politiškai parankius tyrimus, nurodoma Atstovų Rūmų Žvalgybos komiteto pirmininko Adamo Schiffo (Adamo Šifo) pareiškime.

Žmonės pamatys „kokiu lygiu prezidentas įtraukė ištisus vyriausybės departamentus į neteisėtą tikslą bandant priversti Ukrainą surasti kompromituojančios medžiagos apie jo politinį varžovą“, nurodė A. Schiffas.

Valstybės departamento Europos ir Eurazijos biuro vadovas George'as Kentas taip pat liudys lapkričio 13-ąją.

Buvusi JAV ambasadorė Ukrainoje Marie Yovanovitch, pareiškusi tyrėjams, jog buvo atleista iš savo pareigų dėl D. Trumpo bendražygių padarytų „melagingų pareiškimų“, turėtų duoti parodymus lapkričio 15 dieną, sakė A. Schiffas.

Klausymai Kongrese, per kuriuos demokratų ir respublikonų įstatymų leidėjai apklaus liudytojus, iš kurių daugelį Baltieji rūmai bandė diskredituoti, bus transliuojami tiesiogiai.

Respublikonų kongresmenai ištisas savaites kaltino demokratus rengiant „butaforinius“ slaptus klausymus JAV Kapitolijaus rūsyje ir reikalavo atviresnio proceso.

A. Schiffas sakė, kad atėjo laikas viešam etapui, per kurį amerikiečiai galės tiesiogiai iš skandalo sūkuryje atsidūrusių liudytojų išgirsti liudijimus apie galimą piktnaudžiavimą valdžia.

Šie klausymai „bus galimybė Amerikos žmonėms patiems įvertinti liudytojus, patiems pasidaryti išvadas apie liudytojų patikimumą ir iš pirmų lūpų sužinoti faktus apie prezidento nusižengimą“, pridūrė A. Schiffas.

Demokratai pradėjo apkaltos tyrimą rugsėjį, kai vienas pranešėjas pateikė žvalgybos bendruomenės generaliniam inspektoriui skundą, kad liepos 25 dienos telefoninio pokalbio metu D. Trumpas galėjo daryti spaudimą Ukrainos prezidentui Volodymyrui Zelenskiui, siekdamas jo pagalbos būsimų prezidento rinkimų kampanijoje.

Demokratai kaltina D. Trumpą viršijus įgaliojimus ir neteisėtai pasinaudojus JAV karine parama kaip svertu, siekiant sau naudingų paslaugų iš užsienio valstybės. D. Trumpas tokius mainus neigia.

Vėliau paskelbta skambučio stenograma patvirtino, kad D. Trumpas prašė V. Zelenskio „paslaugos“ ir paragino Ukrainą pradėti tyrimą dėl D. Trumpo varžovo demokrato Joe Bideno veiklos Ukrainoje ir plačiai atmestų įtarimų, esą Ukraina padėjo demokratams 2016 metų rinkimuose.

Per apkaltos tyrimą buvo už uždarų apklausti keli liudytojai, įskaitant buvusius ir esamus diplomatus bei administracijos pareigūnus, kurių dauguma patvirtino informatoriaus pateiktą informaciją.