Sąjungininkės atšaukė bendras oro pajėgų pratybas „Budrusis asas“ (Vigilant Ace) ir dar keletą planuotų bendrų manevrų pernai, prasidėjus diplomatinių santykių atšilimui su Šiaurės Korėja. Tuo metu Pchenjanas šias pratybas laiko invazijos į jo teritoriją repeticija.

Pentagono atstovas Davidas Eastburnas šią savaitę pareiškė, kad JAV „neplanuoja praleisti būsimų bendrų pratybų“ šiais metais.

Vienas Šiaurės Korėjos aukšto rango pareigūnas trečiadienį sakė, kad šis pranešimas prilygsta „konfrontacijos deklaracijai“, galinčiai sukelti pavojų diplomatiniam procesui.

„Mes keletą kartų pabrėžėme, kad šios bendros karinės pratybos privers mus peržiūrėti tuos svarbius žingsnius, kuriuos jau žengėme“, – sakė Šiaurės Korėjos užsienio reikalų ministerijos pareigūnas Kwon Jong Gunas.

„Mūsų kantrybė siekia aukščiausią ribą“, – sakoma pareigūno pareiškime. Jį cituoja oficiali naujienų agentūra KCNA.

Kwon Jong Gunas priklausė Šiaurės Korėjos pareigūnų delegacijai, dalyvavusiai darbinio lygio derybose dėl Pchenjano branduolinės programos su JAV pareigūnais Švedijoje praėjusį mėnesį. Šiaurės Korėja pasitraukė iš derybų pareiškusi, jog Vašingtonas nepateikė „naujų ir kūrybingų“ sprendinių.

Derybų procesas yra įstrigęs nuo vasarį Hanojuje surengto Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong Uno ir JAV prezidento Donaldo Trumpo susitikimo, iširusio abiem šalims nesutariant dėl siūlymų sušvelninti Pchenjanui taikomas sankcijas ir galimų jo atsakomųjų žingsnių.

Nuo to laiko Pchenjanas atliko virtinę raketų bandymų, iš kurių naujausias – „itin didelės kelių raketų paleidimo“ sistemos bandymas – įvyko praėjusią savaitę.