Mokyklų profesinės sąjungos reikalauja dar šiemet mokytojų algas padidinti 15 proc., tačiau 2020 metų biudžete vyriausybė yra numačiusi jų darbo užmokestį kelti tik 10 procentų.

„Iš viso uždaryta 1 221 mokykla, 2 743 mokyklos sutrumpino savo darbo valandas ir beveik 3 000 atsiuntė mus palaikančius elektroninius laiškus, nes pačios negali aktyviai dalyvauti šiame streike“, – žurnalistams sakė Čekijos mokyklų darbuotojų profesinės sąjungos vadovo pavaduotoja Marketa Seidlova.

Tai reiškia, kad akcijoje dalyvauja daugiau nei pusė šalies mokyklų, pridūrė M. Seidlova, apsirengusi marškinėliais su užrašu „#nomorecheapteachers“ (daugiau jokių pigių mokytojų).

Švietimo ministras Robertas Plaga nesutiko su profsąjungų pateiktais skaičiais, sakydamas, kad jie gerokai atsilieka nuo „bandomos sukurti iliuzijos“, kadangi prie streiko, priklausomai nuo regiono, prisijungė tik 10–25 proc. mokyklų.

„Po daugybės metų ar net dešimtmečių, kai mokytojai buvo apleisti, jų atlyginimai dabar auga. Bet pripažįstu, kad jie galėtų augti sparčiau“, – sakė ministras.

„Pastaruosius dvejus metus mes smarkiai kėlėme atlyginimus, bet esame dar toli nuo to, kad galėtume pasakyti, jog investuojame į mūsų vaikų ateitį“, – kalbėjo Švietimo ministerijos vadovas.

Čekijos milijardieriaus Andrejaus Babišo vadovaujama centro kairiųjų vyriausybė savo programoje žadėjo, kad iki 2021 metų mokytojų atlyginimai išaugs mažiausiai 150 procentų, lyginant su 2017 metais.

Pirmąjį 2019 metų ketvirtį Čekijos mokytojų vidutinis mėnesinis darbo užmokestis buvo 36 200 kronų (1 420 eurų) – šiek tiek didesnis nei šalies vidutinis atlyginimas, siekiantis beveik 32 500 kronų (1 274 eurus).