Per spaudos konferenciją po susitikimo su JAV ambasadore Georgette Mosbacher prezidentas sakė, jog amerikiečiai jį informavo, kad trečiadienį Vašingtone taip pat bus paskelbtas oficialus pranešimas.

A. Duda sakė, kad tai yra „svarbi ir gera žinia“ 37 mln. Lenkijos gyventojų ir maždaug 10 mln. lenkų, gyvenančių Jungtinėse Valstijose.

Nuo lapkričio 11-osios – Lenkijos Nepriklausomybės dienos – lenkams nebereikės vizų iki 90 dienų trukmės turistinėms ir verslo kelionėms, sakė A. Duda.

Ir jis, ir G. Mosbacher išreiškė pasitenkinimą Vašingtono sprendimu, o A. Duda ambasadorei sakė, kad tai yra „nacionalinio pasididžiavimo reikalas“.

„Pone prezidente, padarėme tai“, – sakė G. Mosbacher ir pavadino tai Kalėdų dovana lenkams.

A. Duda padėkojo JAV prezidentui Donaldui Trumpui už tai, kad Lenkija buvo įtraukta į kelionių į JAV supaprastinimo programą.

Šis sprendimas priimtas dabartinei dešiniojo sparno vyriausybei ir G. Mosbacher suaktyvinus savo pastangas šiuo klausimu ir atmetamų prašymų išduoti vizą rodikliui nebesiekiant 3 procentų.

Šio Vašingtono administracijos žingsnio Lenkija – tvirta JAV sąjungininkė ir viena artimiausių partnerių Europoje – seniai laukė.

„Jautėmės, lyg su mumis būtų elgiamasi šiek tiek kaip su antrarūšiais žmonėmis, nors mūsų santykiai su JAV buvo labai geri“ nuo XVIII amžiaus, sakė valdančiosios partijos senatorius Janas Maria Jackowski.

„Mūsų orumas ir nacionalinis pasididžiavimas buvo iš dalies pažeistas, nes vizų sistema varžo“, – tvirtino jis.

Bevizis režimas reiškia, kad lenkams vis dar reikės įvesti savo duomenis internetinėje sistemoje, bet jiems nebeteks laukti eilėse, kad susitiktų su konsulu, be to, mokestis už kelionės leidimą sumažinamas nuo 160 dolerių (144 eurų) iki 14 dolerių (12 eurų).