„Iranas neturi įtikinamos priežasties plėsti savo urano sodrinimo programą Fordo objekte ar kitur, tik aiškų bandymą [vykdyti] branduolinį reketą, bet jis tik padidins jo politinę ir ekonominę izoliaciją“, – sakė Valstybės departamento atstovas.

„Toliau darysime maksimalų spaudimą režimui, kol jis atsisakys savo destabilizuojamo elgesio, įskaitant [branduolinio ginklo] platinimo atžvilgiu opų darbą“, – pažymėjo atstovas.

Irano prezidentas Hassanas Rouhani anksčiau antradienį sakė, kad jo šalis atnaujins urano sodrinimą piečiau Teherano esančiame Fordo komplekse, netoli šiitams švento Komo miesto. Ši veikla buvo sustabdyta pagal 2015 metų susitarimą su JAV ir kitomis penkiomis valstybėmis dėl iraniečių branduolinės programos apribojimo.

Sprendimas atnaujinti sodrinimą buvo naujausias Irano veiksmas stabdant savo įsipareigojimus pagal šį susitarimą, iš kurio pernai gegužę pasitraukė JAV.

Pasitraukęs iš susitarimo Vašingtonas sugrąžino skaudžias sankcijas Iranui, kuriomis siekiama mažinti Teherano vaidmenį regione.

JAV Valstybės departamentas nurodė, kad palauks Teherano branduolinę veiklą prižiūrinčios Jungtinių Tautų Tarptautinės atominės energetikos agentūros (TATENA), kuri pagal 2015 metų susitarimą suintensyvino inspekcijas, patikrinimo.