Pateikdamas kol kas vienus svarbiausių įrodymų Atstovų Rūmų vykdomam prezidento apkaltos tyrimui, JAV ambasadorius prie Europos Sąjungos Gordonas Sondlandas pripažino pasakęs vienam Ukrainos aukšto rango pareigūnui, kad Amerikos karinė pagalba tikriausiai nebus teikiama, kol Kijevas aiškiai nepažadės tirti demokrato J. Bideno ir jo sūnaus ryšių su ukrainiečių energetikos kompanija „Burisma“.

Pasak G. Sondlando, galimai neteisėtą paslaugos už paslaugą reikalavimą, kurį D. Trumpas ne kartą neigė, jis išdėstė per rugsėjo 1 dienos diskusiją su Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio aukšto rango patarėju Andrijumi Jermaku.

G. Sondlandas sakė, kad tai buvo ištisus mėnesius Kijevui daryto spaudimo kulminacija. Kijevas, pirmiausia – per D. Trumpo asmeninį advokatą Rudy Giuliani, buvo raginamas pradėti „antikorupcinį“ tyrimą dėl Bidenų ir dėl nepagrįsto D. Trumpo įsitikinimo, kad Ukraina per JAV 2016 metų rinkimus padėjo demokratams.

JAV ambasadorius ES pasakęs A. Jermakui, „kad JAV pagalba tikriausiai nebus atnaujinta, kol Ukraina nepateiks antikorupcinio pareiškimo, kurį aptarinėjome ištisas savaites“.

G. Sondlandas, kurį D. Trumpas ambasadoriumi paskyrė jam paaukojus 1 mln. dolerių (0,9 mln. eurų) prezidento inauguracijos ceremonijai, Atstovų Rūmų tyrėjams sakė, jog labai aiškiai suprato 391 mln. dolerių (352 mln. eurų) vertės JAV karinės pagalbos susiejimą su Ukrainos pagalba D. Trumpui pasiruošti kitų metų kovai dėl perrinkimo.

Jis manęs, „kad pagalbos sustabdymas buvo susietas su pasiūlytu antikorupciniu pareiškimu“, kurį V. Zelenskis buvo paragintas padaryti dėl J. Bideno ir 2016 metų rinkimų tyrimų.

Ambasadorius tyrėjams pripažino supratęs, kad ši sąsaja buvo „netinkama“.

Paklaustas, ar tai buvo neteisėta, G. Sondlandas atsakė: „Aš ne teisininkas, bet, manyčiau, taip.“